Mediafax.biz Exclusiv

Creşterea pieţei farma va fi suportată din buzunarul pacienţilor

Creşterea pieţei farma va fi suportată din buzunarul pacienţilor

Autor: Ioana David

23.11.2011, 19:06 137

Procentul este atât de mic în România pentru că pe o parte fondurile alocate de stat sunt insuficiente în raport cu consumul, iar pe de altă parte, o sumă de bani care în România este suportată direct din buzuar este plătită în alte state de asigurările private.

De exemplu, dacă pentru o boală de inimă o persoană ar trebui să scoată din buzunar în România 100 de lei, în alte state un procent sau întreaga sumă este suportată de asigurările private.

"Aş putea spune că o eventuală creştere (a pieţei - n.red) în 2012 ar fi generată în principal de pacienţii care plătesc mai mult din buzunar pentru sănătate", a spus Warner.

MSD (împreună cu Schering Plough, firmă cu care a fuzionat) se află pe locul şapte în topul celor mai mari jucători din industria de medicamente în intervalul octombrie 2010-septembrie 2011 cu vânzări de 485 mil. lei (115 mil. euro), potrivit datelor companiei de analiză şi studii Cegedim România.

Warner spune că a finalizat bugetul pentru 2012 pentru că a trebuit să prezinte un plan pentru anul viitor chiar dacă în piaţă nu există predictibilitate.

"Am făcut unele simultări pentru 2012. Din păcate planul nu arată prea bine în acest moment", a adăugat el.

Noua taxă de clawback pune pe jar industria

Bugetele companiilor farmaceutice pentru anul viitor sunt incerte deoarece o nouă legislaţie care a fost implementată recent face extrem de dificilă orice previziune.Este vorba despre noua taxă numită clawback, prin care producătorii de medicamente sunt taxaţi dacă consumul depăşeşte bugetul alocat de stat.Nouă taxă se aplică tuturor companiilor, chiar dacă au creşteri sau scăderi ale afacerilor.

În prezent nu există informaţii despre bugetul pe care statul îl va aloca anul viitor pentru medicamente gratuite şi compensate.

Şeful MSD România spune că are unele dubii cu privire la noua legislaţie şi la faptul că va fi implementată cum trebuie, iar unul dintre argumentele sale este că taxa ar trebui plătită de producători la nivelul preţurilor care conţin TVA şi adaosurile farmaciilor şi distribuitorilor (deci la preţuri mai mari comparativ cu preţurile proprii).

Planurile interne ale MSD România au fost realizate folosind o creştere de 2% a PIB-ului anului viitor, proiecţie anterioară vizitei FMI atunci când prognoza oficială a fost redusă de la 3,5% la 1,7-2,7%, spune Warner.

"Cred că anul viitor va exista o creştere limitată (a economiei - n.red.), generată în principal de evenimentele din zona euro şi de climatul economic din România. Din punctul meu de vedere, este nevoie de predictibilitate şi transparenţă în mediul de afaceri", a mai spus Warner.

Piaţa farma şi-a revenit din amorţeală în trimestrul trei

Piaţa de medicamente a crescut cu 13,7% în al treilea trimestru din 2011 faţă de perioada similară a anului trecut, până la 2,74 miliarde de lei (643 milioane de euro), cea mai bună evoluţie din acest an, în condiţiile în care avansul din primul trimestru a fost de numai 2,8%, iar în cel de-al doilea de 4,4%, potrivit datelor Cegedim România.

Marea surpriză adusă însă de trimestrul trei a fost creşterea în volum, de 9,5%, nivel care nu a mai fost atins în intervalul 2009 - primul semestru din 2011 (din datele pe care le deţine ZF).

Dintre segmentele pieţei, se remarcă medicamentele fără prescripţie, al căror volum a avansat cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO