Mediafax.biz Exclusiv

Familia Tănăsoiu va construi mallul Adora din Craiova

Familia Tănăsoiu va construi mallul Adora din Craiova

Autor: Cristi Moga

18.07.2011, 18:16 499

ACMS a începutdeja să-şi instaleze utilajele în Craiova, potrivitreprezentanţilor Sonae Sierra, care au început să lucreze la mallîn aşteptarea unei finanţări bancare, contract care ar putea fisemnat până în toamna acestui an.

ACMS este un dezvoltator experimentat înspecial în realizarea unor proiecte de birouri, fiind implicat de-alungul timpului în realizarea unor clădiri precum BRD Tower(subcontractat de Vinci), S-Park sau Global City. Cu toate acestea,firma a fost implicată şi în realizarea unor proiecte de retail,respectiv centrul comercial Carrefour Orhideea şi galeriacomercială Feeria din cadrul proiectului Băneasa, ambele dinBucureşti.

Daniel Tănăsoiu, unul dintre cei treiacţionari ai companiei, a confirmat semnarea contractului pentruconstruirea mallului din Craiova, dar niciuna dintre părţi nu a datinformaţii referitoare la valoarea estimată a lucrărilor deconstruire. Cel mai bun an pentru afacerile ACMS a fost 2008, cândveniturile au depăşit 50 de milioane de euro, în timp ce un an maitârziu cifra de afaceri s-a prăbuşit cu 75%, pe fondul blocării anumeroase proiecte imobiliare.

Mallul Adora din Craiova a fost început încădin 2006 de către un grup elen de investitori, care au vândut însăun an mai târziu proiectul portughezilor de la SonaeSierra.

După venirea crizei, lucrările au fostsistate la un nivel în care pe şantierul proiectului au fostrealizate cea mai mare parte a lucrărilor la fundaţie şi parcaresubterană.

Mallul va avea o suprafaţă închiriabilă de59.000 de metri pătraţi şi chiriaşi precum Cora, Cinema City,Altex, Orsay sau Pure Fitness, finalizarea construcţiei fiindposibilă până la sfârşitul anului 2012, cu condiţia ca Sonae Sierrasă obţină în următoarele luni un credit bancar substanţial, decâteva zeci de milioane de euro.

Au vândut S-Park pentru 100 de milioanede euro

Familia Tănăsoiu, Emil şi Daniel, tată şifiu, este cunoscută pe piaţa locală şi datorită investiţiilorimobiliare realizate prin intermediul firmei Primavera Development,cel mai important proiect construit fiind ansamblul de birouriS-Park, din spatele Casei Presei Libere, vândut pentru mai mult de100 mil. euro fondului de investiţii Immofinanz.

Cel mai recent proiect realizat de companieeste o clădire de birouri mai mică de pe Strada Frumoasă dincentrul Capitalei, închiriată către companii precum Asseco sauUrsus Breweries.

Pe piaţa locală, şi chiar în Craiova, maisunt în construcţie aproape zece centre comerciale care dau delucru câtorva mii de muncitori ai unor firme de construcţii cuafaceri de zeci de milioane de euro anual. Principalul competitoral mallului Adora din Craiora, respectiv Electroputere Parc, esteconstruit de firma N.M. Construct din Timişoara, Galleria Arad esteconstruit de israelienii de la Danya Cebus, în timp ce omul deafaceri Dan Petrescu, prin intermediul firmei Real Design Trust,construieşte prima etapă a proiectului Colosseum dinChitila.

Dezvoltatorii de centre comerciale aurecăpătat curaj în acest an datorită reluării procesului deexpansiune din partea unor retaileri după o perioadă de 18 luni încare livrările de malluri noi s-au putut număra pe degetele de la omână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO