Mediafax.biz Exclusiv

Marii traderii au exportat cereale de 1,3 mld. euro în ultimele douăsprezece luni

Marii traderii au exportat cereale de 1,3 mld. euro în ultimele douăsprezece luni

Autor: Gabriel Razi

10.06.2011, 10:00 261

Prin porturi au plecat în total 4,3-4,5milioane de tone de cereale, cu o valoare de circa 1,3 miliarde deeuro", estimează Victor Beznea, având în vedere un preţ mediu deexport de 300 de euro/tonă (FOB Constanţa).

Exporturile din perioada iunie 2010 - mai 2011, anul fiscal altraderilor străini, sunt mai mari cu circa 400.000 de tone faţă deaceeaşi perioadă din anul anterior, avansul fiind de terminat decererea mare din zona Mării Negre ca urmare a interdicţiei deimport impusă vara trecută de Rusia.

Înbani, creşterea se traduce prin exporturi mai mari cu 120 demilioane de euro.

Rusia a anunţat recent că va relua exportul de cereale după ceîn vara anului trecut autorităţile de la Moscova au decis săinterzică livrările la extern din cauză că o bună parte din recoltăa fost pierdută în urma secetei. În opinia lui Beznea, care este şidirector al Nidera, una dintre primele cinci case de comerţ cucereale din România, efectele vor fi minime pentru că marii traderişi-au făcut din timp calculele. În consecinţă, este puţin probabilăo cădere bruscă a cotaţiei cerealelor.

"Ieşirea la export a Rusiei era previzibilă şi ca atare a fostluată în calcul de piaţă, ea nu mai poate influenţa decât în măsuraîn care excedentul de export va fi cu mult mai mare decât celestimat." Pentru acest an traderii se aşteaptă pe de-o parte lacreşterea recoltei de grâu, porumb şi floarea-soarelui, iar decealaltă parte sunt aşteptate scăderi pentru rapiţă şi orz caurmare a suprafeţelor însămânţate mai mici.

"Per total ne aşteptăm la o creştere semnificativă datorată atâtvremii favorabile, cât şi cantităţii de inputuri (îngrăşăminte,seminţe etc.) utilizate în creştere. Este evident că preţurile marişi subvenţiile i-au ajutat pe fermieri şi asta se va simţi în acestan agricol." Însă cel mai mare câştig pentru agricultură din acestan ar putea veni din introducerea taxării inverse pentru că vorieşi la suprafaţă câteva milioane de tone de cereale care până acumnu apăreau nici măcar în statistici.

"TVA-ul aferent întregii producţii de 16 milioane de tone decereale şi plante oleaginoase este un miliard de euro. Dacă celpuţin jumătate reprezintă furtul de TVA, atunci va ieşi lasuprafaţă suma de 500 de milioane de euro."

Guvernul a adoptat recent prin ordonanţă de urgenţă modificareaşi completarea legii prin care se va pune în aplicare taxareainversă în comerţul cu cereale şi plante tehnice. Măsura, care estevalabilă pentru comerţul cu grâu, sercară, orz, porumb, soia,rapiţă, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr, va fi valabilă pentrudoi ani, până la 31 mai 2013 şi are rolul de a reduce evaziuneafiscală pe lanţul comercial al cerealelor. Intro ducerea taxăriiinverse, cerută în mai multe rânduri de marii traderi, implicăeliminarea plăţii TVA pe fiecare element din lanţulproducător-intermediar-comerciant-procesator, această taxă urmând afi plătită doar de cumpărătorul final al produselor.

Jucătorii din comerţul cu cereale au acuzat în mai multe rânduriexistenţa intermediarilor "fantomă" care încasau TVA după careînchideau firmele fără ca statul să îşi mai poată recuperabanii.

Înplus, odată cu intrarea în vigoare a taxării inverse pe piaţatradingului de cereale ar putea apărea şi jucătoriromâni.

Până acum exportul de cereale s-a aflat în mâinile câtorvacompanii multina ţionale pentru că acestea erau singurele care îşiputea susţine businessul chiar şi atunci când statul întârzia chiarşi un an să returneze TVA-ul.

Spre exemplu, Cargill a aşteptat aproape doi ani pentru a primiînapoi de la stat TVA în valoare de 60 de milioane de euro,potrivit unor surse din piaţă.

Acum, la export ar putea ieşi şi companii româneşti care pânăacum s-au lovit de bariera TVA-ului.

"Până acum exportul era frânat prin nerestituirea sumelordatorate marilor traderi. Vom vedea un avânt deosebit alexporturilor şi o concurenţă mai mare pentru că orice firmă cucredibilitate va putea face export." În prezent la vârfulclasamentului exportatorilor de cereale din România bătălia se dăîntre Cargill şi Alfred C.

Toepfer, companii cu afaceri de peste 200 de milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO