Mediafax.biz Exclusiv

Miliardarul suedez din spatele IKEA a cumpărat teren pentru birouri lângă pasajul Basarab

Miliardarul suedez din spatele IKEA a cumpărat teren pentru birouri lângă pasajul Basarab

Autor: Cristi Moga

22.11.2011, 19:38 672

Kamprad are management separat în afacerea imobiliară, care dezvoltă destul de rar spaţii pentru magazinele de mobilier IKEA, şi nu a început deocamdată construcţia la Timpuri Noi, unde fosta fabrică a fost demolată.

Cu toate acestea, miliardarul se arată interesat de dezvoltarea pe piaţa locală, în condiţiile în care omul de afaceri dispune de lichidităţi de miliarde de euro din afacerea cu mobilier.

"Această tranzacţie confirmă potenţialul zonei pe segmentul de birouri, datorat noului pasaj care facilitează accesul spre Piaţa Victoriei şi zona de nord", spune Mihai Bogza, associate director în divizia de terenuri a Colliers, firma care a intermediat tranzacţia.

Terenul cumpărat de la distribuitorul de materiale de construcţii Baduc se află în imediata apropiere a centrului comercial Carrefour Orhideea, dar şi lângă apartamentele din complexul Orhideea Gardens. Interprime intenţionează să dezvolte însă spaţii de birouri, destinaţie avută în vedere şi pentru platforma Timpuri Noi.

Înspre capătul sudic al pasajului Basarab se află mai multe terenuri care ar putea fi folosite în scop imobiliar în următorii ani.

Reprezentanţii Heineken au anunţat în urmă cu câteva luni că sunt în proces de vânzare a terenului de 2,7 ha de sub fosta fabrică de bere Griviţa din Şoseaua Orhideelor, în timp ce companii imobiliare precum Europolis sau Hercesa au deja proprietăţi în zonă.

Prin platformele Semănătoarea şi Pumac, omul de afaceri Ion Radulea este cel mai important proprietar de terenuri din zonă, în timp ce şi proprietarii mallului AFI Palace Cotroceni au început ridicarea unei clădiri de birouri lângă centrul comercial, a cărei finalizare este programată pentru vara anului 2012.

Piaţa de birouri a Capitalei este încă în dificultate, dar în ultimii doi ani, de când numărul proiectelor a fost redus, clădirile cu un nivel ridicat al finisajelor, amplasate în zone centrale, cu acces la mijloacele de transport în comun, şi-au găsit chiriaşi. Chiriile pleacă acum de la 5-6 euro/mp în zona Pipera-Tunari şi pot ajunge la 20 euro/mp în Piaţa Victoriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO