Mediafax.biz Exclusiv

Pascu, STK Emergent: SIF-urile sunt active financiare, nu unităţi de producţie pentru a ţine profitul în companie

Autor: Andrei Chirileasa

30.03.2011, 13:15 85

Declaraţia luivine în contextul în care cei mai mari acţionari instituţionali aiSIF-urilor au solicitat creşterea cu până la peste 70% adividendelor distribuite din profitul din 2010.

SIFBanat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au introdus propunerilepe ordinea de zi, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) a refuzat,motivând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale.

"SIF-urile pot distribui dividende mai mari către acţionaripentru că au rezultate financiare bune în 2010. Majorareadividendului poate avea loc fără a le fi afectată profitabilitateaviitoare, pentru că sunt active financiare, nu unităţi de producţiepentru a ţine profitul în companie. Pe noi, ca fond de investiţii,ne interesează creşterea valorii investiţiei în SIF-uri, iar opolitică de dividend satisfăcătoare se poate regăsi în creştereapreţului acţiunilor la SIF", a spus Pascu.

El aadăugat că fondul vrea să distribuie de asemenea dividende cătreacţionari.

STKEmergent are active în gestiune de 75,2 mil. lei (18 mil. euro),fiind cel mai mare fond închis de investiţii denominat în lei de pepiaţa locală.

Lafinele anului trecut, aproape jumătate din portofoliu, respectiv36,8 mil. lei (8,6 mil. euro), era investit în acţiunilistate.

Printrecei mai importanţi acţionari ai STK Emergent sunt societatea LuxtenLighting din Timişoara cu 7,5%, STK Properties cu 5,7% şi MirceaMuşgociu cu 5,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO