Opinii

Arthur Suciu: Ce-mi plac glumele mele!

18.08.2006, 19:22 162

S-o recunoastem si sa fim mandri: presedintele nostru este un om exceptional! Privindu-i CV-ul agatat pe site-ul www.presidency.ro, este imposibil sa nu cazi in admiratie. Ce ascensiune! Ce coerenta! Ce vointa! Ce perseverenta! Vorba unui scriitor la moda: pare ca tot Universul a conspirat la realizarea telurilor sale. Avem un presedinte chemat si ales, unul din acei putini romani care pot sa spuna despre viata lor: am devenit ceea ce sunt.
Nascut in localitatea Basarabi intr-o familie de oameni simpli, Traian Basescu a fost un elev mediocru. Cine ar fi crezut atunci ca micul zurbagiu care chiulea de la scoala ca sa joace fotbal pe maidan avea sa ajunga intr-o zi presedintele tarii? S-au mai vazut totusi cazuri asemanatoare: si Eminescu, la urma urmelor, si Mircea Eliade, si multi altii au avut probleme cu scoala si totusi au ajuns statui ale natiunii. Nefiind precoce ca adolescent, Traian Basescu a fost nevoit sa recupereze in prima tinerete. Atunci, probabil, l-a citit pe Dostoievski. Intre cunostintele mele, cel putin cativa barbati utilizeaza ca unic "text" de uzura in vederea seducerii femeilor "Fratii Karamazov". S-ar putea, insa, ca Traian Basescu sa fi citit "Demonii" atunci cand a cucerit-o pe Maria. Oricum, aceasta referinta livresca nu are prea mare relevanta: presedintele nostru a fost in esenta o fiinta pragmatica.
In timp ce la 30 de ani altii din vremea sa si din vremea noastra abia daca incep sa-si dea seama ca viata e grea, abia daca incep sa vada mai clar ce anume isi doresc sa faca, macar pana la pensie, in timp ce altii de atunci si de acum abia daca au saltat putin in ierarhie, Traian Basescu ajunge capitan de cursa lunga, comandant de nava. Fara indoiala ca aceasta ascensiune se datoreaza numai meritelor sale deosebite. Nici nu ne trece prin minte ca pentru asta Traian Basescu a fost nevoit sa faca unele mici concesii, cum ar fi sa se inscrie in partid sau sa colaboreze cu Securitatea!
Presedintele nostru a fost comandantul a trei nave, timp de sase ani. A fost o perioada dificila, dar si frumoasa, in care darzenia i-a fost pusa adesea la incercare. Nu se stie daca inclinatia sa de a juca totul pe o singura carte, mai ales in politica, se trage de la strasnica lupta a marinarului cu marea sau de la obisnuinta din acea perioada de a juca poker atunci in nopti senine.
Oricum, se pare ca dupa sase ani Traian Basescu s-a saturat si de mare, si de poker. Fiind inca foarte tanar, dar cu multe realizari si om de incredere, este numit sef al Agentiei Navrom din Anvers. Aici viitorul presedinte avea sa-si consolideze statutul social si, macar ca era tot departe de tara, se afla cel putin pe uscat, pe teren sigur. Surprinde oare pe cineva ca, in 1989, Traian Basescu se intoarce in tara si devine director general al Inspectoratului de Stat al Navigatiei Civile din Ministerul Transporturilor? Este adevarat ca, fara sa stim prea bine cu ce bani, presedintele Romaniei si-a facut imediat o fabrica de inghetata. In primul rand, insa, noi credem ca
s-a intors ca sa-si slujeasca tara.
De aici incolo, lucrurile sunt mai bine cunoscute, cu exceptia unui amanunt nesemnificativ: disparitia in necunoscut a flotei romane. Traian Basescu a cunoscut o ascensiune continua ca politician: secretar de stat, ministru al transporturilor in patru guverne, vicepresedinte de partid, apoi presedinte, primar general al Bucurestiului si, in final, presedinte al Romaniei.
Daca va ganditi ca, dupa lectura din Dostoievski, presedintele nostru a abandonat cu totul invatatura, va inselati. Omul cat traieste invata: la 44 de ani, Traian Basescu a fost bursier al statului norvegian, absolvind Cursurile Avansate de Management in Industria Transportului Maritim al Academiei Norvegiene. Au fost in acea epoca tineri care ar fi dorit sa primeasca o bursa in Norvegia. Ei nu s-au ridicat insa la nivelul de pregatire al actualului presedinte.
In cele povestite mai sus, rezulta foarte clar: avem un presedinte de exceptie. Nu un om, ci un destin. Cei care cred ca presedintele nostru ascunde ceva nu au meditat cum se cuvine asupra vietii sale. Noi, insa, n-avem nevoie de probe. Am citit CV-ul sau si ne-am lamurit.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO