Opinii

Varujan Vosganian: Cifrele arata succesul cotei unice

01.03.2007, 19:15 13

Iata ca in continuare, dupa mai bine de doi ani de la introducerea ei, cota unica, in ciuda succesului sau evident, continua sa se mentina in dezbatere. Ceea ce nu este rau. Rau este insa ca detractorii sai utilizeaza date eronate sau invoca argumente de natura populista care trebuie sa fie cu totul straine abordarilor de natura economica. Intr-un articol publicat in ZF din data de 27 februarie a.c., fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, altminteri un sustinator al cotei unice pe vremea cand era ministru, face cateva comentarii asupra carora as dori sa ma opresc. In primul rand, nu este adevarat ca investitorii straini au fost potrivnici introducerii cotei unice. Atat structurile patronale romanesti cat si asociatiile investitorilor straini au salutat introducerea cotei unice si nu cunosc nicio declaratie publica prin care aceste asociatii sa fi cerut reintoarcerea la sistemul proportional de taxare a veniturilor.
In al doilea rand mi se pare ca utilizarea ca argument impotriva cotei unice a faptului ca anual, prin introducerea cotei unice de 16%, 1 miliard de euro raman in buzunarele contribuabililor este cel putin straniu. Noi guvernam in primul rand pentru contribuabili si abia apoi pentru administratori. De aceea o masura care sporeste veniturile romanilor este, in opinia mea, cu totul laudabila. As fi comentat, totusi, acest argument, daca, per ansamblu, veniturile bugetare ar fi inregistrat o scadere. Atunci cand am alcatuit programul de guvernare, noi am socotit ca dupa 18 luni veniturile bugetare din impozitul pe venit vor fi, in termeni reali, mai mari decat cele din decembrie 2004, in conditiile in care impozitul scade cu 33%, adica de la o cota medie de 24% la o cota unica de 16%. Iata ca am avut dreptate. Veniturile bugetare din impozitul pe venit si salarii (mil. RON) au fost urmatoarele: 2004 - 7.122 mil., 2005 - 6.748 mil., 2006 - 9.763 mil., iar prognoza pentru 2007 este de 13.041 mil. Deci in trei ani, in termeni nominali, veniturile bugetare din impozitul pe venit practic se dubleaza, avand o crestere de 44% 2006 fata de 2005 si 34% 2007 fata de 2006. Aceasta crestere are loc si ca procent in PIB, de la 3% in 2004 la 3,4% in 2007, in conditiile in care PIB-ul inregistreaza in aceeasi perioada o crestere spectaculoasa de cca 20%! Deci romanii castiga miliarde de euro in conditiile in care veniturile bugetare din impozitul pe venit cresc in mod spectaculos. In urma reducerilor de impozite si a scoaterii la lumina a unor locuri de munca din economia gri in perioada respectiva apar cca 300.000 de noi locuri de munca. Ca sa nu mai vorbim de simplificarea administrarii fiscale. Aceasta arata limpede succesul introducerii cotei unice.
Domnul Tanasescu deplange scaderea finantarilor in domeniul sanatatii si al educatiei. Cititorii nu trebuie dezinformati. In domeniul educatiei, alocatia bugetara a crescut la 4,5% in 2006 fata de 3% in 2004 si va depasi in acest an 5%. Ceea ce inseamna o crestere, in echivalent euro, cu peste 120%, adica un plus de 3 mld. euro! In domeniul sanatatii cresterile sunt la fel de mari, de la 2 miliarde euro in 2004 la 4 mld. euro in 2007. Cresteri similare se inregistreaza si in domeniul protectiei sociale, chiar daca, avand in vedere nivelul de la care am pornit in 2004, mare parte a pensiilor nu sunt indestulatoare.
Argumentul ca introducerea cotei unice va crea polarizare sociala este lipsit de orice baza. Polarizarea sociala nu se realizeaza prin intermediul salariilor diferite. Marile averi nu se formeaza din venituri salariale. Toti salariatii au castigat de pe urma introducerii cotei unice. E drept ca unii salariati au castigat doar 1-2 euro pe luna, dar asta datorita faptului ca, socotind salariul minim, deducerile privind persoanele in intretinere si cheltuielile profesionale, aceste persoane plateau un impozit lunar pe salariu de pana la 10 euro. Argumentul invocat de d-l Tanasescu potrivit caruia peste 80% dintre romani au castigat doar intre 1 si 5 euro pe luna, dincolo de faptul ca nu este real, ar trebui sa-l faca pe autor sa roseasca numai la gandul ca guvernarea PSD ne-ar fi putut lasa o situatie atat de dezastruoasa in ceea ce priveste salariile romanilor.
Intre 2008 si 2004 veniturile bugetare, in echivalent euro vor creste cu pana la 25 miliarde de euro, in conditiile in care, in urma relaxarilor fiscale pe venit si profit, contribuabilii vor castiga peste 8 miliarde de euro iar inflatia va scadea pana la 4%. In fata acestor cifre, stradaniile adversarilor cotei unice sunt iluzorii.

Varujan Vosganian este ministru al economiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO