Politică

Camera Deputatilor amana solutia in privinta urmaririi penale a lui Nastase si Mitrea

Camera Deputatilor amana solutia in privinta urmaririi penale a lui Nastase si Mitrea

Nastase este acuzat de procurori de luare de mita

25.06.2008, 19:05 12

Deputatii au amanat, pentru moment, decizia privind urmarirea penala in cazul fostilor demnitari PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, din lipsa de cvorum.
Doar 208 parlamentari si-au exprimat dreptul la vot, sub cvorumul necesar de 220, desi in debutul sedintei, 248 de parlamentari erau prezenti in sala de vot. Fostul premier Adrian Nastase, fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea si sotia acestuia Manuela nu au votat, desi sunt toti trei deputati.
Conducerea Camerei urmeaza sa se pronunte asupra procedurii de urmat: daca votul va fi reluat sau daca cererea Parchetului pentru aprobarea inceperii penale in cazul celor doi deputati este considerata respinsa.
Parchetul de pe langa inalta Curte a cerut Parlamentului aprobarea urmaririi penale pentru Nastase si pe Mitrea in doua dosare cercetate de procurorii DNA. Departamentul vrea sa-l urmareasca penal pe fostul premier Adrian Nastase pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in legatura cu fapta de trafic de influenta, intr-un dosar care se refera la modul in care familia sa a dobandit imobilul din strada Zambaccian.
Mitrea este cercetat de DNA pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie.
Nastase s-a aflat ieri pentru a doua oara in fata votului parlamentarilor in legatura cu clarificarea situatiei sale juridice, dupa ce, in urma cu doi ani, parlamentarii au respins cererea ministrului justitiei privind aprobarea perchezitiei in locuinta din Zambaccian a familiei Nastase. Atunci, Comisia juridica a recomandat plenului sa avizeze perchezitia, spre deosebire de situatia recenta, in care comisia a cerut plenului sa nu avizeze urmarirea penala.
Situatia in care se afla cei doi parlamentari, fosti membri ai Guvernului, ii nemultumeste pe unii politicieni. Presedintele UDMR, Marko Bela, a spus ieri ca in cazul fostilor ministri care sunt si parlamentari nu ar trebui sa fie nevoie de votul Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale.
"Ceea ce se intampla dovedeste din nou ca nu avem o legislatie consecventa", a declarat Marko Bela, mentionand ca el este de acord ca in cazul ministrilor in functie sa existe "un filtru, o garantie de fapt, ca nu vor fi expusi unor presiuni politice nici din partea justitiei, nici din partea altora". In opinia sa, un astfel de filtru poate sa fie util in cazul Guvernului in functie, el exprimandu-si nedumerirea de ce ar trebui sa existe insa un regim similar in cazul fostilor ministri. Pe de alta parte, liderul PD-L Emil Boc a acuzat o noua coalitie "322" formata in Parlament pentru sprijinirea demnitarilor PSD si a reprosat partidelor absenteismul la vot, insa liberalii au respins acuzatiile. Mitrea a declarat dupa vot ca nu-i "pica" bine situatia votului din Camera. "Parerea mea ramane valabila in continuare: astept un vot pozitiv al Parlamentului pentru continuarea procesului de urmarire penala. M-am saturat de situatia asta si vreau sa o rezolv", a spus Mitrea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO