Politică

Disputa presedinte-premier pe uninominal pune surdina europenelor

21.11.2007, 17:58 12

Seful statului a continuat ieri la Pitesti turneul de promovare al sistemului de vot uninominal in doua tururi, pentru care cauta validare la referendumul din 25 noiembrie, directionandu-si insa o buna parte din discursul despre schimbarea sistemului electoral impotriva Guvernului.
Basescu a spus ca nu poate fi solidar cu Guvernul, in conditiile in care decizii fundamentale au fost luate in afara Guvernului, in urma consultarilor cu omul de afaceri Dinu Patriciu, despre care a afirmat ca stabilea si "cand se fac anticipate" si in favoarea caruia premierul Tariceanu ar fi incercat sa intervina la ministrul justitiei Monica Macovei si la Presedintie. "Nu am cum sa fiu solidar cu un Guvern care face tandari politica externa a Romaniei prin incompetenta", a spus Basescu.
El a insistat in discursul sau despre uninominal ca si formatiunile mici, precum PIN sau PNTCD, vor putea sa obtina pe cont propriu mandate de parlamentar, intrucat sistemul sau nu presupune prag electoral. "Votul uninominal majoritar in doua tururi poate slabi partidele mici daca nu isi vor putea atrage oameni valorosi. Sistemul uninominal majoritar garanteaza prezenta partidelor mici, pentru ca nu presupune prag electoral", a spus Basescu.
El a adaugat ca grupurile parlamentare vor fi mult mai mici si mai putin influente si ca disparitia partidelor mici este mai posibila in sistemul de lista si in sistemul sustinut de Asociatia Pro Democratia - care asteapta promulgarea dupa ce a fost adoptat de Parlament prin asumarea raspunderii guvernamentale, pentru ca acestea presupun praguri electorale.
Premierul Tariceanu sustine insa ca seful statului refuza sa promulge legea votului uninominal, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, deoarece vrea sa isi impuna propria vointa.
"Sistemul electoral propus de presedintele Basescu duce la deformari periculoase, grave ale rezultatului alegerilor. Este o incercare de pregatire a dictaturii minoritatii asupra majoritatii, ceea ce nu poate fi acceptat", a spus ieri Tariceanu la postul public de radio.
Premierul a precizat ca proiectul de lege propus de guvern se bazeaza pe sisteme aplicate in multe tari europene din Europa si respecta in totalitate proportionalitatea intre numarul de voturi si cel de mandate, "pe cand sistemul pe care vrea sa-l promoveze presedintele duce la deformari periculoase, grave ale rezultatului alegerilor". El si-a argumentat afirmatia prin doua exemple de sisteme electorale aplicate in Canada, in 1929, si in Franta, in urma cu cateva luni.
Prim sistemul electoral utilizat in Canada in 1929, identic celui propus de presedintele Traian Basescu, primul partid care a obtinut 41% din voturi nu a primit niciun mandat in Parlament, iar partidul clasat pe pozitia a doua, cu 18% din voturi, a avut majoritatea relativa a numarului de mandate, a sustinut Tariceanu.
Prin a doua varianta de sistem, aplicata in Franta in urma cu cateva luni, partidul presedintelui Sarkozy a castigat cu o majoritate relativa obtinand peste 60% din mandatele parlamentare, ceea ce a condus la formarea unei opozitii foarte slabe, a aratat premierul.
"Acest lucru trebuie sa ne dea un semnal de alarma foarte puternic, pentru ca, de fapt, nu este decat incercarea de pregatire a dictaturii eventuale a unei minoritati asupra majoritatii si acest lucru nu poate fi acceptat intr-o tara europeana", a afirmat seful Guvernului.
Presedintele Traian Basescu a mai spus ieri ca, daca referendumul privind uninominalul va fi validat, iar raspunsul romanilor va fi "DA", atunci nu trebuie pierdut niciun minut cu elaborarea unei noi legi, pentru ca la Parlament este depus proiectul PSD, despre care a spus ca este bun. Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie ca cel putin jumatate plus 1 din numarul alegatorilor sa vina duminica la referendum, insa prezenta la vot anticipata in sondajele de opinie este redusa. "In Parlament este legea PSD, propusa din 2005, care este un proiect bun", a spus Basescu, concluzionand ca nu trebuie pierdut niciun minut pentru elaborarea unei noi legi, dat fiind faptul ca in Parlament este oficial depusa "o astfel de lege".
"Plus, mai stiu un partid care pe 26 noiembrie va pune si el o lege a votului uninominal in Parlament, uninominal in doua tururi. Deci legi vor fi", a spus seful statului.
Potrivit acestuia, exista si posibilitatea ca parlamentarii sa nu tina cont de vointa poporului exprimata la referendum, in cazul in care acesta va fi validat, dar electoratul va sanctiona la urmatoarele alegeri o eventuala astfel de situatie.
Basescu a spus ca nu va pleca in vizita de stat pe care o va efectua in Spania, incepand de pe 26 noiembrie dimineata, a doua zi dupa referendum, pana cand nu se va pronunta asupra legii guvernului privind votul uninominal. "Exista 3-4 posibilitati legale, una o voi aplica", a spus Basescu.

Presedintele face campanie cu bani de la PD

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca scrisorile pe care le trimite populatiei in campania pentru referendum sunt finantate din banii ramasi din donatiile pe care le-a primit in campania din mai - aproximativ 230.000 de euro, iar afisele si calendarele sunt platite de PD. Aproximativ 3.500.000-4.000.000 de scrisori vor fi trimise populatiei, a spus presedintele. Finantarea acestor scrisori se face exclusiv din suma care i-a ramas in urma donatiilor pe care le-a primit in campania pentru referendumul din mai, privind demiterea sa. Basescu a explicat ca dupa cheltuielile din acea campanie, i-a ramas o suma in legatura cu care s-a adresat Curtii de Conturi, institutie care, potrivit presedintelui, i-a spus ca o are la dispozitie. Seful de campanie al PD Vasile Blaga a declarat recent pentru ZF ca suma economisita in mai este de aproximativ 230.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO