Politică

Ministrul justitiei aduce acuzatii grave procurorului Tulus si ii cere demisia

29.10.2007, 19:16 14

Ministrul justitiei Tudor Chiuariu i-a cerut ieri presedintelui Traian Basescu revocarea din functie a procurorului-sef al sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Doru Tulus, aducandu-i acestuia acuzatii grave, precum cea de manipulare a dosarelor.
Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat in urma cu doua saptamani aviz negativ solicitarii ministrului justitiei de schimbare din functie a procurorului Doru Tulus. Votul a fost de 6 la 1 impotriva revocarii.
Un procuror-sef este demis de seful statului la cererea ministrului, indiferent de avizul CSM (pozitiv sau negativ). Drept urmare, ministrul are posibilitatea sa ceara sefului statului demiterea unui procuror-sef, indiferent de avizul CSM.
Chiuariu a cerut demisia lui Tulus la cateva zile de la instalarea sa in fruntea ministerului. Chiuariu are in lucru mai multe dosare in care sunt implicati politicieni. Procurorii intre care seful DNA, Daniel Morar, sau procurorul general Laura Kovesi i-au luat de-a lungul vremii apararea lui Tulus. Ministrul Chiuariu a cerut insa in continuare demisia sa.
Printre argumentele care insotesc cererea de revocare semnata de ministrul Tudor Chiuariu sunt mentionate "deficientele majore identificate in urma controlului inspectiei judiciare, deficiente care ar fi - spune ministrul - de natura de a vicia actele de urmarire penala efectuate de sectia a II-a a DNA, de a compromite total credibilitatea institutiei, precum si lupta impotriva coruptiei in general".
Pentru a evita perceptia de politizare a activitatii DNA, devenita din ce in ce mai prezenta in ultima perioada, demnitarul a cerut ca institutia sa redevina una bazata pe reguli, proceduri si expertiza, nu pe strategii de dezinformare, arbitrariu si interese ce pot fi interpretate ca politice.
"(...) Sub conducerea procurorului-sef Tulus, activitatea sectiei a II-a a DNA se desfasoara in conditii care sfideaza toate normele de procedura - independenta procurorului de caz este facultativa, politistii pot face orice act in locul procurorului, in baza principiului muncii in echipa, aducerea la cunostinta a invinuirii se poate face prin telefon, iar comunicarea solutiei de neincepere a urmaririi penale catre persoanele cercetate este optionala.
Plangeri penale neinregistrate ani de zile, mandate de perchezitie care expira fara ca perchezitia sa fi fost efectuata, procurori care n-au rezolvat niciun dosar in 9 luni de zile, dosare in care nu s-a facut nimic pana la momentul la care a intervenit prescriptia raspunderii penale - sunt realitatile triste ale sectiei a II-a in mandatul procurorului-sef Tulu", arata ministrul intr-un comunicat remis ieri presei.
Potrivit demnitarului, toate principiile care stau la baza reformei justitiei initiate in 2005 si in baza carora Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului au fost incalcate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO