Politică

Orban: Numai cei care sunt pregatiti vor beneficia de avantajele aderarii

26.09.2005, 19:25 9

Negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, afirma ca Romania nu trebuie sa se teama de aderarea la piata interna a Uniunii Europene, pentru ca oportunitatile pe care le are acum sunt mult mai putine decat cele pe care le va avea la momentul aderarii. Cu o conditie insa: cei care vor sa beneficieze de pe urma aderarii trebuie sa fie pregatiti pentru acest moment.

Intr-un interviu publicat ieri de Mediafax Orban arata ca, in acest moment, Romania nu este pregatita sa absoarba fondurile europene, dupa aderare, ceea ce ar putea crea unele probleme. El a dat exemplul Greciei care, anul trecut, a trebuit sa returneze UE 500 de milioane de euro, intrucat nu a fost capabila sa absoarba aceste fonduri. Sunt doua modele de comportament in privinta absorbtiei fondurilor: ar fi, in opinia lui Orban, vorba despre un model de succes - Portugalia - care reuseste o rata de absorbtie de peste 90% si Grecia care absoarbe mult mai putin.

"Unii au inteles foarte clar ca trebuie sa respecte conditionalitatile legate de cadrul institutional, de asigurarea cofinantarii proiectelor, de pregatirea acestora, de armonizarea legislativa in ceea ce priveste achizitiile publice, ajutorul de stat, legislatia in domeniul social. Grecia a inteles mai greu acest lucru si rezultatul s-a vazut: daca Portugalia are o rata de absorbtie de peste 90%, Grecia a trebuit sa dea inapoi 500 de milioane de euro anul trecut", spune Orban.

Consiliul European a aprobat, prin Tratatul de aderare, o suma care ajunge la 11 miliarde de euro pentru Romania, in perioada 2007-2009. "Distributia lor pe diferite programe operationale va fi negociata in 2006, dar vor fi sume foarte mari! Anul acesta avem opt sute si ceva de milioane. De la momentul aderarii vom avea, in primul an, in jur de doua miliarde si jumatate", afirma negociatorul cu UE.

Asadar, asemenea Greciei, insa Romania nu are la acest moment capacitatea de a absorbi aceste fonduri, spune Orban. In acelasi timp el afirma ca, pana la aderare, situatia se va imbunatati, dar nu spectaculos: "Sa nu ne asteptam ca la momentul aderarii sa fim super-performanti. Este un proces continuu, este un proces complicat. Dar si aici, nu-i suficient ce fac autoritatile! Noi facem un cadru institutional, pregatim oamenii care sa respecte integral procedurile din Uniune! Dar fara proiecte dinspre investitori si dinspre companii nu vom putea cheltui banii".

Pe de alta pare Orban insista ca nu trebuie sa ne temem de aderare la piata interna a UE, insa momentul trebuie pregatit cu grija.

"Oportunitatile pe care le avem acum sunt mult mai putine decat cele pe care le vom avea la momentul aderarii. Pe de alta parte, trebuie sa pregatim momentul. Si cum il pregatim? Prin alinierea la conditiile de calitate, la cerintele de mediu s.a.m.d. Este un lucru pe care l-am repetat de nenumarate ori: invit spre o atitudine pro-activa a tuturor reprezentantilor mediului de afaceri! Pentru ca altfel, numai cei care sunt pregatiti vor beneficia de avantajele aderarii, iar cei care nu nu", afirma negociatorul-sef.



Am trecut in fata bulgarilor?

Raportul Comisiei Europene din octombrie ar putea aduce o surpriza: anume ca, in ultimul an, Romania a mers mai repede decat Bulgaria, a comentat presa germana de la finele saptamanii. Potrivit publicatiei Manager Magazin, raportul din 25 octombrie va reflecta, in cazul Bulgariei, ramaneri in urma, unele datorate crizei politice cu care s-a confruntat aceasta tara, dupa alegerile legislative din vara. Publicatia citata afirma ca acest lucru va constitui o surpriza intrucat, la Bruxelles, opinia generala este ca Bulgaria este mai bine plasata decat Romania. Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a declarat la finele saptamanii, dupa o intalnire la Bratislava cu premierul Calin Popescu-Tariceanu ca Romania a inregistrat progrese importante, iar raportul va evidentia acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO