Politică externă

Armata turca isi intensifica atacurile impotriva kurzilor

31.10.2007, 19:25 14

Armata turca a inceput sa bombardeze ieri pozitiile rebelilor kurzi din sud-estul Turciei, in apropierea frontierei cu Irakul.
Doua elicoptere Cobra au lansat bombe in zona montana Cudi din provincia Sirnak, aflata la frontiera cu Irakul. Elicopterele bombardasera deja luni pozitii ale rebelilor in muntii Cudi si Kato.
Turcia, care efectueaza de mai multe zile operatiuni in sud-estul tarii impotriva presupuselor baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a amenintat ca va declansa o incursiune militara in nordul Irakului, unde se afla numerosi rebeli kurzi. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a indemnat ieri Statele Unite sa ia masuri "urgente" impotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, avertizand ca viitorul relatiilor americano-turce depinde de aceasta problema.
"Le vom explica (americanilor - n.r.) ca ne asteptam la masuri urgente si concrete impotriva focarelor teroriste" ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatist - n.r.) situate in Kurdistanul irakian, a declarat el intr-o reuniune a grupului parlamentar al formatiunii sale, AKP.
Erdogan le-a explicat deputatilor pozitia pe care o va apara in momentul in care se va intalni cu presedintele american George W. Bush la 5 noiembrie la Casa Alba.
"Terorismul PKK este un test de sinceritate pentru toti. Vom explica faptul ca acest test va stabili (...) viitorul relatiilor noastre" bilaterale, a adaugat premierul.
Relatiile turco-americane s-au deteriorat dupa un val de atentate in Turcia, comise de rebelii kurzi care utilizeaza baze din Kurdistanul irakian.
Comunitatea internationala se teme ca un un atac turc in Irak va destabiliza zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO