Politică externă

Aviatia turca ataca nordul Irakului, incercand sa distruga PKK

Aviatia turca ataca nordul Irakului, incercand sa distruga PKK

Intre 20 si 50 de avioane de lupta au luat parte la atacul de ieri

17.12.2007, 18:48 15

La Ankara, Statutul Major General a precizat intr-un comunicat ca avioanele de lupta i-au avut drept tinte pe membrii formatiunii separatiste kurde, Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care folosesc nordul Irakului drept baza de atac impotriva turcilor.
"Avioanele de lupta ale Turciei au efectuat o operatiune impotriva gruparii teroriste PKK in muntii Qandil, incepand cu ora 1:00 dimineata", arata comunicatul.
"Singura tinta a operatiunii a fost miscarea terorista. Ea nu s-a indreptat asupra oamenilor care traiesc in nordul Irakului, sau impotriva grupurilor locale care nu sunt implicate in vreo actiune a dusmanilor", mai precizeaza comunicatul. Totusi, oficialii irakieni au precizat ca sute de familii au fost obligate sa-si paraseasca locuintele.
Atacul fiind programat duminica, pietele nu au reactionat, dar la un anunt facut in urma cu cateva luni potrivit caruia Turcia planuieste o invazie terestra in Irak, pretul petrolului a crescut imediat, iar lira turceasca s-a devalorizat.
Primarii din Jarawa si Sankasar, doua orase situate la nord de localitatea kurda Sulaimaniya (Irak), au declarat ca atacurile aeriene au fost lansate la ora 02.00 (01.00, ora Romaniei) si au continuat timp de cateva ore. Mai multe locuinte si o scoala au fost distruse, au adaugat ei.Cei doi primari au precizat ca o femeie a fost ucisa, insa un alt primar a declarat ca nu stie decat de ranirea a doua persoane. Un ofiter din cadrul granicerilor irakieni a confirmat atacul, dar nu a dat detalii.
Cu toate acestea, postul de televiziune CNN a citat un militar turc, ce a preferat sa-si pastreze anonimatul si care a negat atacul asupra satelor irakiene.
Posturile de televiziune private turcesti, au precizat ca "un numar mare" de avioane, intre 20 si 50, au efectuat operatiuni in regiunile Zap, Hakurk si Avasin, precum si in muntii Qandil.
Daca moartea femeii va fi confirmata, ea va fi prima victima a raidurilor Turciei in nordul Irakului din luna octombrie, cand Parlamentul de la Ankara a votat o lege care permite o incursiune militara in nordul Irakului impotriva PKK "in orice moment".
Vicepremierul turc, Cemil Cicek, a declarat ca armata va continua atacurile impotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, iar ministrul de externe a dat asigurari ca raidul de ieri nu a vizat civili.
"Astfel de operatiuni vor continua daca este necesar", a declarat Cicek intr-un interviu acordat agentiei Anatolia, cerandu-le rebelilor PKK sa renunte la lupta.
Ministrul turc de externe, Ali Babacan, a precizat ca bombardamentele nu au vizat populatia civila, iar premierul Recep Tayyip Erdogan a salutat o operatiune "reusita".
"Vom continua aceasta lupta pentru unitatea si pacea noastra nationala, atat pe teritoriul, cat si in afara Turciei", a declarat premierul Erdogan intr-o declaratie televizata.
Ankara a mobilizat circa 100.000 de militari in apropierea frontierei cu Irakul, sprijiniti de tancuri, artilerie si avioane de razboi. Turcia a acuzat autoritatile locale din nordul Irakului de complicitate la actiunile PKK.
Turcia a declarat ca are dreptul, conform legislatiei internationale, de a efectua atacuri peste granita in nordul Irakului impotriva a peste 3.000 de membri ai PKK, care se ascund aici.
Ankara invinovateste PKK - care doreste formarea unei provincii kurde in sud-estul Turciei - de uciderea a peste 40.000 de oameni incepand cu 1984, de cand dateaza conflictele dintre cele doua tabere.
Cu toate acestea, analistii sunt sceptici cu privire la o incursiune iminenta in Irak, si asta pentru ca majoritatea rebelilor kurzi au plecat in Iran, iar conditiile meteorologice din nordul Irakului se inrautatesc.
SUA, care condamna actele PKK si o considera o grupare terorista, se tem ca un astfel de atac va crea haos in cea mai stabilizata regiune a Irakului si in acest fel nu vor mai putea furniza alimente si arme pentru soldatii sai aflati pe teritoriul irakian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO