Politică externă

Franta, in dificultate din punct de vedere financiar

25.09.2007, 19:04 15

Concluzia lui Trichet (si el francez): finantele Frantei sunt in deriva nu din cauza BCE (Banca Central-Europeana), ci a cheltuielilor publice excesive.
"Conform statisticilor Comisiei Europene din 2007, Franta este tara cu cele mai mari cheltuieli guvernamentale raportate la PIB, intre cele 27 de tari ale Uniunii Europene. Acesta este in mod cert un moment foarte greu pentru economie", a declarat Trichet intr-un interviu pentru radio Europe 1.
Presedintele BCE a adaugat ca nu se implica in dezbaterile politice din Franta si ca se refera doar la managementul finantelor publice franceze din ultimele decenii. Dar, prin prisma acuzatiilor demnitarilor francezi la adresa BCE, analistii afirma ca acesta este un raspuns dur al lui Trichet la respectivele acuzatii.
Comentariile sale vin la scurt timp dupa discursul sustinut de premierul francez, Francois Fillon, asupra situatiei economice a Frantei, in care a spus ca acesta se afla in faliment.
"Ma aflu in fruntea unui stat care este in situatia de a falimenta in plan financiar, care se afla in deficit de 15 ani si care n-a mai votat un buget echilibrat de 25 de ani. Asta nu va mai dura", a declarat premierul francez. Parisul isi va prezenta saptamana aceasta bugetul pe 2008, care prezinta un deficit de 41,5 miliarde de euro. Daca acesta va creste, Franta nu va respecta una din regulile eurozonei (formata din cele 13 state care au aderat la zona euro), aceea conform careia deficitul anual al unei tari nu trebuie sa depaseasca 3 procente din PIB.
Guvernul francez a adaugat ca va incerca sa-si echilibreze bugetul pana in 2010, daca economia va permite acel lucru, si ca un target sigur pentru acest obiectiv este anul 2012.
La inceputul lunii, ministrii de finante din zona euro au solicitat omologului francez, Christine Langarde, sa accelereze masurile pentru reducerea deficitului.
Comentariile lui Trichet au venit ca un raspuns la repetatele critici ale presedintelui francez Nicolas Sarkozy la adresa Bancii Centrale Europene, cel mai recent pentru ca nu a redus rata dobanzii, in conditiile actualei crize financiare. Un alt lucru pe care presedintele francez l-a cerut dintotdeauna este controlul BCE de catre politicieni, astfel incat acestia sa poata decide dobanda de referinta practicata de banca. "Atunci cand FED reduce dobanzile, situatia se imbunatateste. Cand noi nu le reducem, ne ducem la fund", a spus Sarkozy saptamana trecuta, comparand Banca Centrala Europeana cu FED (Banca Centrala a Statelor Unite).
Liderul de la Elysee a criticat de asemenea BCE pentru ca nu a stopat cresterea euro, care a atins saptamana trecuta o valoare record de 1,41/1 euro fata de dolarul american, facand exporturile din eurozona mult mai scumpe decat de obicei.
Opiniile lui Sarkozy, care are tendinta de a compara Franta sau, mai bine zis, Uniunea Europeana cu Statele Unite ale Americii, ceea ce au facut mass-media sa-l numeasca "Sarko Americanul", a dat startul unor adevarate polemici in randul statelor Uniunii Europene.
Ministrii de finante german si austriac i-au recomandat si ei lui Sarkozy sa se ocupe de deficitul bugetar al Frantei, in loc sa se amestece in actiunile BCE.
De altfel, strategia in domeniul politicii valutare a fost una din temele centrale ale campaniei electorale din Franta, atat Nicolas Sarkozy cat si candidata stangii Segol?ne Royal sustinand controlul politic al BCE.
Germania, care este una din aparatoarele independentei BCE, a sperat ca dupa alegeri, Sarkozy se va ocupa de reformarea structurilor economice ale Frantei si ca-si va abandona retorica din campanie. Jean-Claude Trichet a repetat de multe ori necesitatea de a mentine BCE independenta de orice influenta politica si a dat exemplul Germaniei, al carei guvern a reusit sa-si reduca cheltuielile publice, care reprezinta 9% din PIB, mai putin decat in Franta.
Intrebat despre ingrijorarile legate de cresterea economica, Sarkozy a declarat ca va incerca sa impuna o serie de reforme mai agresive ale pietei muncii in cazul in care economia se va dovedi a fi mai putin robusta decat se credea. Acest lucru s-a intamplat saptamana trecuta, cand presedintele francez a lansat un nou program de pensii si reducerea aparatului birocratic francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO