Politică externă

Liderul opozitiei, Mihail Saakasvili, favoritul alegerilor prezidentiale

05.01.2004, 00:00 12



La o luna si jumatate de la "revolutia de catifea" care a condus la demisia lui Eduard Sevardnadze, georgienii au fost chemati ieri la urne pentru a-si alege un nou presedinte. Scrutinul prezidential se anunta fara surprize. Favorit este Mihail Saakasvili, candidatul opozitiei, devenit cel mai popular lider politic de la Tbilisi dupa demisia fostului presedinte georgian. Carismaticul Saakasvili a condus miscarea populara de revolta care a determinat, in urma cu sase saptamani, schimbarea regimului politic fara varsare de sange. Fostul presedinte georgian Eduard Sevardnadze pare sa arate ca nu-i poarta ranchiuna liderului opozitiei. Ieri, fostul sef al statului georgian a spus ca a votat in favoarea lui Mihail Saakasvili, fostul sau protejat. Dupa ce a votat, la Tbilisi, ieri dimineata, Sevardnadze si-a dezvaluit optiunea presei si i-a cerut lui Saakasvili, a carui victorie este asigurata, sa treaca la actiuni concrete. "Mihail Saakasvili trebuie sa depuna mai multe eforturi si sa faca mai putine declaratii. Gata cu populismul, este timpul sa treaca la actiune", a declarat fostul lider. Eduard Sevardnadze a dominat viata politica georgiana timp de trei decenii, insa puterea sa a fost erodata de criza economica, de coruptie si de fraudele electorale. Revolta populara impotriva regimului Sevardnadze a fost provocata de fraudarea alegerilor legislative din 2 noiembrie. Inclusiv din acest motiv, alegerile organizate ieri in Georgia s-au desfasurat sub supravegherea atenta a organizatiilor internationale. Pana ieri dupa amiaza nici un incident semnificativ nu fusese semnalat de observatori.



Astazi sunt asteptate primele rezultate ale scrutinului insa analistii politici de la Tbilisi nu aveau dubii in privinta victoriei lui Mihail Saakasvili, singurul candidat al coalitiei anti-Sevardnatze. Sondajele de opinie arata ca juristul in varsta de 36 de ani, format in Occident, poate conta pe voturile a 80% dintre alegatori. Cu toate acestea, candidatul opozitiei a folosit programul de Revelion drept un moment al campaniei electorale. El a petecut o parte a serii cu georgienii lipsiti de adapost. Saakasvili a reusit sa-si cultive o imagine total diferita de cea a fostului presedinte: cea de luptator pentru dreptate sociala si luptator impotriva coruptiei, cultivat - vorbeste fluent engleza si franceza -, pro-occidental.



Noul presedinte al Georgiei va avea multe probleme de rezolvat. In plan intern, noul lider de la Tbilisi va trebui sa redreseze economia georgiana, sa imbunatateasca nivelul de trai si sa conduca o actiune determinata impotriva coruptiei. In plan extern, fosta republica sovietica va trebui sa-si gaseasca echilibrul intre influenta Rusiei si cea a Statelor Unite. Atat Moscova cat si Washingtonul au interese la Marea Caspica. Ambele doresc mentinerea pacii si a stabilitatii in regiune, insa interesele lor economice sunt concurente. Statele Unite sprijina financiar un consortiu care construieste un oleoduct in regiune, ar carui scop este sa transporte petrolul din zona caspica spre vest.



Pentru Moscova, statele din sudul Caucazului formeaza "vecinatatea imediata" in care doreste sa-si mentina influenta politica si economica. Ca Rusia nu ascunde interesul fata de Georgia o dovedeste si faptul ca refuza sa-si retraga bazele miltare din fostul stat sovietic.



In aceste conditii, viitorul presedinte georgian va trebui sa gaseasca o solutie astfel incat sa impace orientarea catre vest cu o relatie pragmatica cu Rusia. Misiune deloc usoara. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO