Politică externă

Prima zi de summit: bucurestenii au inceput sa se obisnuiasca cu restrictiile, iar ziaristii straini cu "portile Orientului"

Prima zi de summit: bucurestenii au inceput sa se obisnuiasca cu restrictiile, iar ziaristii straini cu "portile Orientului"

Bucurestenii au respirat intr-un oras parasit de jumatate din locuitori si masini

03.04.2008, 19:42 11

In seara zilei de marti, elicopterele au survolat centrul Capitalei, iar accesul spre Calea Victoriei a fost blocat cu 15 minute inainte de trecerea coloanei oficiale care l-a transportat pe liderul de la Casa Alba spre hotelul Marriott, unde va locui pana vineri. Trecatorii care intentionau sa traverseze culoarul unic inaintea sosirii lui Bush erau tinuti la distanta de borduri de catre jandarmi, indemnati sa se intoarca din drum si sa nu mai revina "pana" nu se termina summit-ul.
In ciuda restrictiilor, bucurestenii au putut vedea cele doua limuzine Cadillac (intr-una fiind Bush si in cealalta sosia lui) si escorta oficiala care a batut toate recordurile de viteza pentru Bucuresti: a ajuns de la Otopeni la Marriott in mai putin de 20 de minute.
Masurile de securitate sunt extrem de stricte, mai ales in ceea ce-l priveste pe presedintele american. Abia marti seara a fost aflata locatia discursului lui Bush la Conferinta Marshall Fund - la Palatul CEC - unde presa a avut acces limitat.
Totusi, discursul a fost transmis in direct la centrul de presa de la Palatul Parlamentului.
Strazile din preajma hotelului Marriott - resedinta temporara a presedintelui american - au devenit mai nesuferite ca o cazemata: multi dintre locuitorii din zona au preferat sa plece din oras, pustiind zona, intrucat le era permis sa circule doar printr-un culoar ingust sau sa traverseze prin puncte fixe, aflate la mare distanta unele de altele.
De hotelul de lux era de altfel imposibil sa te apropii: portiunea dinspre Palatul Parlamentului era inchisa circulatiei pietonale, iar din directia Monitorul Oficial patrulau zeci de jandarmi. In jurul hotelului au fost postate garduri metalice.
In schimb, cainii vagabonzi care dadeau tarcoale hotelului duminica seara disparusera. Multe echipe de hingheri au fost mobilizate pentru a-i prinde pe "vagabonzi", la solicitarea Serviciului de Protectie si Paza, dupa ce multi dintre acestia fusesera vazuti traversand cu nonsalanta traseul unic si alte zone din vecinatate. Riscul unor accidente era ridicat, avand in vedere ca peste 50 de delegatii oficiale straine au sosit ieri la Bucuresti si au traversat in viteza culoarul.
Presa straina a dedicat spatii largi animalelor abandonate din Capitala - New York Times a publicat chiar ieri un articol despre "ocupatia canina" a noii "capitale" a NATO, acesta fiind un nou motiv de ironie la adresa Bucurestiului dupa ce in FT a aparut recent un articol despre lipsa toaletelor la summit. Cainii si lipsa toaletelor nu au constituit insa motive de cautat nod in papura ieri, altele fiind nemultumirile ziaristilor, straini si romani, manifestand solidaritatea de breasla impotriva responsabililor de la centrul de presa. Aproximativ 3.500 de jurnalisti s-au acreditat la summit-ul NATO din 2 - 4 aprilie.
Reuters a publicat ieri un articol in ton cu vremea de la Bucuresti: o aversa de reprosuri referitoare la taxiuri, lipsa ecusoanelor si sistemului de sunet de la centrul de presa. Jurnalistii care au sosit pentru o conferinta a Aliantei au avut primul soc la Aeroportul Otopeni, marti, cand au constatat ca nu sunt taxiuri care sa ii transporte pana in centrul Bucurestiului, s-au blocat in trafic cu microbuzul oficial si nu au primit la timp ecusoanele de acces in Palatul Parlamentului, scrie Reuters. In acelasi timp romanii s-au plans ca nu au avut acces la toate evenimentele.
Cativa dintre jurnalistii straini inspectau ieri de dimineata Palatul Parlamentului, incercand sa gaseasca cele mai bune locuri de transmisie pana la debutul oficial al summit-ului NATO de aseara.
Centrul de presa a fost structurat pe trei nivele (S1, P si P1 in terminologia consacrata a ziaristilor romani acreditati la Camera Deputatilor), primul etaj fiind consacrat unei mini expozitii cu vanzare de obiecte artizanale ce pot fi gasite in mod traditional si la Muzeul Satului (oale, linguri de lemn, obiecte de mobilier traditional, masti populare si chiar magneti pentru frigider din lut cu mesajul "Happy Summit").
La nivelul urmator domneste o harmalaie imensa, aici fiind locul ziaristilor din media electronice, iar la cel de-al treilea nivel, mult mai linistit, fiind instalati jurnalistii din presa scrisa. Monitoare LCD si info desk-uri sunt la tot pasul si o agitatie cunoscuta universal domneste in zona bufetelor, usor detectabile dupa fumul gros de tigara, desi in cladire nu se fumeaza. "Arata mai mare pe dinauntru decat pe dinafara", spune un jurnalist din Norvegia, care mi-a recomandat grijuliu la sfarsitul discutiei sa vizitez Oslo vara, deoarece iarna este prea frig. "Nice people" (Oameni de treaba), a fost primul lucru pe care mi l-a spus o jurnalista din Macedonia cand am intrebat-o despre Bucuresti. Isi face mari sperante pentru tara ei la summit-ul de la Bucuresti, spera ca fosta republica iugoslava sa primeasca astazi invitatia de aderare, avand in vedere lobby-ul puternic al presedintelui american pentru Macedonia.
"Macedonienii sunt convinsi ca Atena isi va exercita dreptul de veto pentru a impiedica aderarea vecinei sale la Alianta Nord-Atlantica, dar avem mare incredere in Bush", a spus jurnalista din Macedonia.
Italienii sunt cel mai usor abordabili din tot grupul de ziaristi straini si pot sa vorbeasca zeci de minute in sir despre Bucuresti, chiar daca nu sunt complet siguri de informatiile pe care le au. Se vede ca "schimbarea la fata" a orasului a fost realizata in graba de autoritati, prin masurile rapide pe care le-au luat. Autoritatile nu ii lasa pe cei prezenti zilele acestea in Capitala sa o cunoasca asa cum este. Acesta nu este adevaratul Bucuresti", mi-a spus Y. Romano de la Associated Press, Italia. "Taximetristul care m-a adus de la aeroport mi-a spus ca daca il las sa ma duca la 100 de kilometri de Bucuresti, nu vor intalni electricitate", a mai adaugat italianul care s-a lansat apoi intr-o lunga analiza a situatiei culturale din Romania. "Spre deosebire de Spania, care, desi s-a aflat sub regim totalitar o perioada larga de timp, a reusit sa se dezvolte prin promovarea propriei culturi. Spre deosebire de aceasta, Romania face fix opusul, adica importa cultura.
"Este un comportament de tara de Lumea a treia", a spus corespondentul AP, concluzionand ca in centrul Capitalei el a observat ca "sunt mai multe cazinouri decat cafenele si mai multe bordeluri decat scoli".
Martin Rusek de la agentia de stiri Nova din Cehia, care a mai venit in Romania de cateva ori, a spus ca ii face placere sa constate evolutia Bucurestiului. "Creste vazand cu ochii", afirma el si a apreciat ca blocurile din centrul orasului, construite in vremea lui Ceusescu, ar trebui renovate, chiar daca va costa foarte mult. "Acest sacrificiu merita facut pentru imaginea Bucurestiului si a Romaniei, ca tara membra a NATO si UE, a conchis el.
In afara Palatului Parlamentului, fortele de ordine si-au indreptat atentia catre militantii anti-NATO, mai multe zeci de mascati intervenind ieri la pranz la evacuarea a aproximativ 50 de militanti din fabrica Timpuri Noi din Bucuresti, unde inchiriasera o hala. Zece cetateni germani au fost audiati. Politia urma sa decida daca ii va evacua pe militantii anti-NATO, care inchiriasera spatiul pentru doua saptamani. Protestatarii, romani si de alte origini, au sustinut ca au un contract legal de inchiriere cu reprezentantii fabricii bucurestene, insa conducerea a cerut, ieri, evacuarea lor. Ei au platit aproximativ 2.800 de lei, pentru a inchiria spatiul pana luni, 7 aprilie. La inceputul saptamanii, militantii s-au cazat intr-o hala si si-au improvizat o tabara, unde s-au strans aproximativ 50 de persoane. Totodata, ei au pictat o serie de bannere cu mesaje pacifiste (de genul "Stop Razboi - Stop NATO!"). George C., unul dintre militantii aflati in hala, a declarat jurnalistilor care au ajuns la fata locului ca se simte "ca la puscarie" si ca nici macar o sticla cu apa nu-si mai pot cumpara. Ieri, la 11.45, adjunctul Sectiei 11 Politie, insotit de politisti, a sosit la fabrica Timpuri Noi, iar in momentul in care fortele de ordine au vrut sa patrunda in sediu, cativa militanti au vrut sa intre si ei, moment in care s-a produs o mica altercatie. Ieri, la ora 14.00, militantii aveau programate workshop-uri si alte activitati. Potrivit Mediafax, care citeaza surse judiciare, doua cetatene elvetiene si un ziarist german au fost ridicati de politisti, ieri, din zona Timpuri Noi, presupunandu-se ca mergeau la fabrica unde erau manifestantii anti-NATO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO