Politică externă

Sarah "Barracuda" este vicepresedintele lui McCain

01.09.2008, 22:22 13

Sarah Palin (44 de ani) este de doi ani guvernatorul statului Alaska, a castigat in tinerete un concurs de miss, iar acum este recunoscuta pentru activismul sau feminist, calitate esentiala in atragerea de partea republicanilor a fanilor lui Hillary Clinton, care a pierdut in favoarea lui Barack Obama cursa democrata pentru investitura drept candidat la Casa Alba. Electoratul lui Hillary ezita, potrivit sondajelor de opinie, sa isi canalizeze optiunile catre Obama, asa ca desemnarea lui Palin de catre McCain a fost socotita de unii analisti politici de peste Ocean drept o lovitura de maestru, care poate atrage acest electorat inspre republicani. Potrivit sondajelor de opinie, cei doi candidati la presedintia SUA se afla la egalitate in sondajele de opinie dupa ce, in urma cu cateva saptamani, Obama avea un usor avans. Analistii sustin ca alegerea lui Palin este riscanta, avand in vedere faptul ca nu are deloc experienta in politica externa - aceasta tema este unul din cele mai importante puncte de atac ale lui McCain impotriva lui Obama - si ca are luari de pozitii radicale. Totusi, cel putin pe termen scurt, nominalizarea ei a avut efect: l-a entuziasmat pe presedintele in exercitiu George W. Bush si a anihilat efectul Obama in presa americana de vineri, care joi seara si-a tinut discursul de investitura drept candidat al democratilor.
Sarah Palin este cea de-a doua femeie din istoria Statelor Unite desemnata pentru ocuparea postului de vicepresedinte. Prima a fost Geraldine Ferraro in 1984, alaturi de democratul Walter Mondale, invins de republicanul Ronald Reagan. Crestina de confesiune protestanta, Palin, casatorita si mama a cinci copii, se opune avortului. Stiind inainte de nasterea celui de-al cincilea copil al sau ca acesta va suferi de sindromul Down, ea a refuzat sa avorteze, fapt care a transformat-o intr-o eroina a conservatorilor. Ea este membra pe viata a asociatiei National Rifle Association (NRA) si pledeaza pentru construirea unei conducte care sa transporte gaz natural in Alaska, cel mai extins stat american. Sotul sau, Tod Palin, lucreaza in domeniul petrolier in Alaska. Nascuta la 11 februarie 1964, in Idaho (nord-vest), fiica a unui profesor si a unei secretare, aceasta femeie sportiva si telegenica a participat la concursul Miss Alaska, la inceputul anilor '80, inainte de a face studii de jurnalism. In 1992, ea a intrat in consiliul municipal al orasului sau, Wasilla. Patru ani mai tarziu, la varsta de 32 de ani, devine cel mai tanar primar al acestui oras. Metodele sale sunt atat de expeditive, incat este supranumita "Sarah Barracuda". Remarcata de Partidul Republican, ea se prezinta pentru postul de guvernator in 2006. In alegerile primare, ea il invinge pe guvernatorul in exercitiu in acea perioada.
Spre deosebire de omologul sau democrat in cursa pentru vicepresedintie, veteranul Joe Biden, Palin nu are deloc experienta la nivel national sau international si este deocamdata aproape necunoscuta in afara frontierelor statului sau. De altfel, democratii au taxat-o pe aceasta tema imediat ce republicanii au anuntat nominalizarea ei. "John McCain l-a propus pe fostul primar al unui oras de 9.000 de locuitori cu experienta zero in materie de politica externa pentru o functie apropiata presedintiei", potrivit unui purtator de cuvant al lui Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO