Politică

PSD despre guvernarea Stolojan: cea mai neagra din istoria postdecembrista

29.09.2004, 00:00 23

PSD a "amendat" ieri programul de guvernare al PNL-PD ("Un plagiat + 10%"), dar mai ales pe candidatul Aliantei la presedintie, Theodor Stolojan, a carui guvernare (1991-1992) ar fi fost, in opinia social democratilor, cea mai neagra din istoria postdecembrista. Liberalii spun ca "iesirea" PSD nu arata decat "disperarea acestora" ca pierd alegerile.
PSD a spus ieri despre programul de guvernare al Aliantei PNL-PD ca este "un plagiat plus 10%", adica, la cea ce a promis PSD+PUR, in campanie, liberalii si democratii au mai adaugat 10 procente. Intentia Aliantei de a reduce fiscalitatea la 16% ar aduce mult mai multa saracie, pentru ca ar creste fiscalitatea pentru saraci, spun liderii PSD.
In replica, liderul democrat, Traian Basescu l-a invitat public, pe Adrian Nastase la o dezbatere televizata, la oricare post de televiziune, pentru a prezenta fiecare programul electoral propus de formatiunea pe care o reprezinta.
"Il avertizez, insa, (n.r. pe Adrian Nastase) ca trebuie sa invete carte inainte sa vina la intalnirea cu mine. Sa invete sa citeasca un buget, sa invete ce inseamna fiscalitate, ce inseamna sa administreze un buget", a completat Basescu.
Ministrii Mircea Geoana si Mihai Tanasescu au spus ieri intr-o conferinta de presa comuna ca intentiile Aliantei, o data puse in practica, "duc la stagnare". Ar fi nevoie de trei bugete sau de un buget cu un deficit mai mare de 10% pentru ca tintele sociale propuse sa fie indeplinite, a declarat Tanasescu .Insa nu atat proramul Aliantei a fost ieri tinta principala a PSD - argumentele nu sunt noi -, ci candidatul acesteia la presedintie, Theodor Stolojan, guvernarea sa (1991-1992), si guvernarea CDR, 1997-2000. Anii 1991-1992 si 1997-2000 au fost, in opinia celor doi demnitari PSD, ani grei care au cauzat "multa suferinta". Dimpotriva, anii 2000-2004 au fost, spun cei de la PSD, ani de crestere, chiar daca au avut si neimpliniri.
Ministrul de externe (desemnat drept prim ministrul in cazul in care PSD-PUR castiga) a mai spus ieri ca partidul sau "nu va tolera" schimbarea "unei guvernari tip algoritm" (1997-2000) cu una de "tip fascicol (trimitere la adeclartiile PNL-PD ca va publica prgramul pe segmente n.n.)". Spre desebire de intentile PNL-PD, (care ar presupune un deficit foarte mare), PSD va mentine pana in 2007 un deficit bugetar prudent, urmand ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, nivelul sa creasca la 3,5% din PIB sau mai mult pentru a asigura atragerea fondurilor comunitare, a mai spus Mircea Geoana. Proiectul de buget pe 2005 prevede o crestere economica de 5,2% si deficit de 1,5-1,6% din PIB.
Din analiza PSD lipsesc anii guvernarii Vacaroiu, 1992-1994. Intrebat despre acest lucru, Mircea Geoana a spus ca in acea perioada a existat crestere economica si, daca s-au inregistrat si rezultate mai putin bune, cum ar fi cresterea deficitului cvasifiscal, PSD isi asuma aceste lucruri. "Dar noi ne asumam ultimi patru ani. Punem cifrele si faptele sa vorbeasca", a justificat Geoana.
Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu a declarat ieri ca afirmatiile PSD, despre performantele guvernarii Stolojan reprezinta "pura demagogie" si arata teama PSD de a pierde alegerile. Nicolaescu aminteste ca actualul lider al PNL a guvernat intr-o situatia critica, cand Romana nu mai avea nici o credibilitate externa din cauza mineriadelor, iar sursele de finantare erau blocate. "Credibilitatea liderului Stolojan are ca determinare modul in care a stiut sa conduca tara intr-o situatie dramatica. Recapatarea credibilitatii internationale a Romaniei (dupa mineriade - n.n.) si asigurarea celor mai elementare conditii de existenta pentru cetateni, intr-o situatie in care instutiile statului nu mai existau reprezinta cartea de vizita a lui Theodor Stolojan", spune Nicolaescu. El spune ca dupa 1992 reformele incepute au "incremenit" in timpul guvernarii Vacaroiu, iar administratia dintre 1997-2000 a trebuit sa corijeze aceste lucruri, "cu un efort extraordinar". Chiar daca nu a fost vizibil pentru oamenii obisnuiti, guvernarea 1996-2000 a fost apreciata de UE, spune purtatorul de cuvant al PNL, care a inceput in 1999 negocierile de aderare. "Daca lucrurile sunt privite cu buna credinta si respect pentru adevar, atunci de vede diferenta dintre cele doua guvernari, mai spune Nicolaescu. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO