Politică

Scheele: Nu va bucurati, nu sunteti pregatiti 100% pentru UE

05.05.2006, 00:00 4

Romania nu este pregatita suta la suta pentru integrare in ciuda aprecierilor asupra Justitiei facute de comisarii europeni Olli Rehn si Franco Frattini, a avertizat ieri seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

Oficialii de la Bucuresti vor afla parerea oficialilor europeni despre progresele inregistrate in raportul Comisiei Europene care va fi facut public peste aproape doua saptamani, in 16 mai.

"Este evident ca Olli Rehn si Franco Fratini sunt multumiti de pasii facuti in Justitie si in lupta anti-coruptie. Insa, este la fel de evident ca mai sunt lucruri de facut, Romania nu este inca suta la suta pregatita pentru aderare", a afirmat oficialul european.

El a mai spus ca Raportul de monitorizare, care va fi prezentat de Comisia Europeana in data de 16 mai, va stabili "unde mai trebuie lucrat si domeniile in care nu sunt probleme". Scheele a explicat ca, la sfarsitul anului trecut, comisarii europeni au semnalat 14 domenii in care Romania avea inca probleme mari.

"In octombrie, erau 14 domenii cu probleme mari pentru care s-a aratat steguletul rosu. Stiu ca in domeniul agriculturii, unul foarte complex, au fost date patru semnalizari", a mentionat Scheele.

Si vicepremierul Marko Bela, cel care coordoneaza domeniile integrarii, invatamantului si culturii la nivelul Executivului a vorbit ieri de intarzieri in programul de pregatire al Romaniei pentru UE. El a spus ca este nemultumit de stadiul de pregatire a Romaniei in ceea ce priveste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene. El a aratat ca, imediat dupa aderare, Romania va contribui cu bani la bugetul UE, dar va primi cu mult mai multe fonduri decat pana acum. Totodata, el a mai atras atentia ca exista si proiecte de lege, precum cele referitoare la alegerile pentru Parlamentul European, a caror dezbatere si adoptare se afla in "oarecare intarziere". Acestea vor deveni, potrivit presedintelui Uniunii, o urgenta in contextul unui raport de monitorizare favorabil.

Jonathan Scheele a mai fost intrebat despre modul de functionare a Guvernului roman, insa el nu a vrut sa comenteze.

"Cred ca viata politica din Romania nu este treaba noastra, cred ca este treaba voastra, a romanilor. Daca vor fi probleme de functionare la nivelul Guvernului, nu cred ca este tocmai momentul pentru acest lucru. Din punctul meu de vedere, eu vad o situatie obisnuita in acest moment", a spus Scheele.

Din interior, vicepremierul Marko Bela nu vede lucrurile la fel. El i-a acuzat pe partenerii din coalitie ca isi cauta si isi gasesc cu usurinta motive sa nu mai organizeze intalnirile saptamanale, asa cum se obisnuia pana acum. Presedintele UDMR a aratat ca aceasta este a treia saptamana cand partidele aflate la guvernare nu s-au intalnit in Consiliul National al Coalitiei.

"Nu ne intalnim, nu ne corelam intr-o situatie in care si asa nu am functionat bine", a spus Marko Bela. El a aratat ca, la aceste intalniri, nu se discuta "idei, idealuri, principii", ci proiecte legislative asupra carora exista un semi sau un cvasi-consens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO