Politică

Seful Serviciului Roman de Informatii prezinta concluziile anchetei privind biletul lui Geoana

Seful Serviciului Roman de Informatii prezinta concluziile anchetei privind biletul lui Geoana

Seful SRI il contrazice pe Mircea Geoana: Serviciul nu a facut politie politica

01.05.2007, 17:50 140

Directorul SRI, George Maior, va prezenta maine concluziile anchetei interne privind cele doua note scrise de adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, referitoare la trei judecatori ai Curtii Constitutionale, despre care liderul PSD, Mircea Geoana, a spus ca au fost santajati.
Dupa avizul negativ al Curtii Constitutionale la propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca seful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecatorii Curtii. Potrivit notelor prezentate de Geoana, judecatorii in cauza sunt Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu si Ion Predescu.
Nicolae Cochinescu i-a trimis o scrisoare liderului PSD in care a sustinut ca nu a fost santajat, iar CNSAS a decis ca Aspazia Cojocaru nu a facut politie politica, schimbandu-si decizia initiala in urma unei contestatii a acesteia.
George Maior, fost senator PSD si apropiat al presedintelui formatiunii social-democrate, a recunoscut intr-o emisiune televizata duminica seara ca nu-i era strain faptul ca adjunctul sau Florian Coldea s-a interesat de dosarele celor doi judecatori, insa a afirmat ca nu stie cum au ajuns notele scrise de acesta la Geoana. El a spus ca SRI nu a facut politie politica, asa cum a acuzat liderul PSD, Mircea Geoana. Directorul SRI a mai spus ca este posibil sa existe sanctiuni pe mai multe linii in cadrul serviciului.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu a reactionat la aceasta afirmatie a lui Maior, despre care a spus ca e neavenita si "arata dorinta acestuia de a musamaliza un caz grav", in contextul in care singura institutie abilitata sa se pronunte daca a fost vorba sau nu de politie politica este Parlamentul prin comisia de specialitate.
Maior urmeaza sa fie audiat din nou maine, dupa ce a mai fost chemat la comisia condusa de liberalul Radu Stroe, la cateva ore dupa ce Geoana a prezentat notele. De asemenea, la comisie este convocat din nou adjunctul lui Maior, Florian Coldea, care a recunoscut deja in fata parlamentarilor ca insemnarile ii apartineau, dar erau simple note de birou, de uz intern.
La comisie va sosi si generalul de brigada, Ionel Marin, adjunct, presedintele comisiei Radu Stroe trimitand, in acest sens, o scrisoare directorului SRI, George Maior. Potrivit unor informatii din presa, Marin ar fi fost cel care i-ar fi furnizat lui Geoana biletelele lui Coldea.
Comisia ii va mai audia pe Puiu Gheorghe, seful Directiei de protectie interna, pe lt. col. Vardianu Constantin, seful Unitatii de planificare si pe gen. mr. Marin Ionita, seful Inspectoratului pentru Managementul Resurselor Informationale. Potrivit comisiei SRI, parlamentarii mai doresc sa-l audieze pe Florian Coldea si in legatura cu acuzatiile vicepresedintelui PSD Dan Nica potrivit carora Vasile Blaga, Monica Macovei si adjunctul SRI, la solicitarea lui Traian Basescu, ar fi dispus verificarea hotararilor judecatoresti referitoare la falimentul unor agenti economici din perioada 2002 - 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO