Politică

Tărriceanu: Pactul fiscal este bun, dar fără solidaritate va menţine România în înapoiere

Autor: Iulian Anghel

02.02.2012, 12:58 193

Fostul premier liberal, Călin Popescu-Tăriceanu în mandatul căruia România a intrat în UE spune că pactul de stabilitatate bugetară, sau pactul fiscal, convenit luni la nivelul Uniunii este bun, dar fără solidaritate el va menţine România şI alte state în înapoiere.

Fostul premier admite că este nevoie de o uniune fiscală, dar atrage atenţia:

"România trebuie să-şI pere interesul naţional. Dacă nu ai voie să-ţI construieşti infrastructură cum vrei tu decalajele se vor menţine". El s-a referit la faptul că pactul impune deficitul structuralde 0,5% din PIB, deficitul bugetar la 3% din PIB, în vreme ce vestul Europei s-a dezvoltat după al doilea război cu deficite enorme, bani care au mers, în primul rând în infrastructură.
Tăriceanu s-a arătat uimit că, în vreme ce ni se cere solidaritate, alţi membri ai UE nu restectă această regulă - de pildă menţin restricţiile pe piţa muncii pentru români.

"Este preocupant că autorităţile române acceptă fără să clipească condiţiile. Trebuie să existe un mecanism care să permită României şi altor ţări să avanseze. Prin solidaritate. România trebuie să adere la acest pact, dar în anumite condiţii care să ţină cont de interesul naţional", a spus Tăriceanu la un seminar dedicat împlinirii a 5 ani de la integrarea României în UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO