Politică

Umbra demnitarilor la DNA: Pacuraru, Chiuariu, Nagy, Seres, Copos

Umbra demnitarilor la DNA: Pacuraru, Chiuariu, Nagy, Seres, Copos

Trei actuali sau fosti demnitari ai Guvernului Tariceanu II sunt in atentia DNA: ministrul muncii (stg.), ministrul justitiei (mijloc) si fostul ministru al comunicatiilor

25.09.2007, 19:05 19

Pacuraru este al treilea ministru din Guvernul Tariceanu II care intra in atentia Comisiei de la Cotroceni, dupa ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy, care a fost suspendat si care si-a pierdut in cele din urma mandatul, ca urmare a anchetei din dosarul privatizarilor din energie si dupa cel al justitiei, Tudor Chiuariu.
DNA nu a dat ieri detalii cu privire la dosarul lui Paul Pacuraru, spunand doar ca este vorba de luare de mita.
"Nu mi-a dat nimeni niciun pachet de tigari. Acum aflu acest subiect si pot garanta ca, daca am primit mita un leu, imi dau singur demisia din toate functiile", a declarat, ieri, Paul Pacuraru, dupa anuntul procurorilor anticoruptie.
Tot ieri Parchetul instantei supreme a sesizat Presedintia cu privire la Ioan Codrut Seres (PC), fost ministru al economiei si comertului, pentru care s-a inceput urmarirea penala in decembrie anul trecut, in dosarul privatizarilor din energie.
Comisia speciala s-a intrunit chiar ieri la Cotroceni in cazul lui Chiuariu si Nagy, acuzati ca au avizat o asociere ilegala a Postei Romane cu o firma privata, in timp ce la DNA s-au perindat ieri patronul clubului Steaua Gigi Becali, pentru dosarul privind schimburile de terenuri cu Armata si George Copos, patronul Rapidului si al grupului ANA. Copos are deja un proces pe rol in dosarul "Loteria" in care este acuzat de spalare de bani. Ieri insa procurorii nu au spus in ce dosar este el anchetat.
Chiuariu a contestat ieri legalitatea acestei comisii si a cerut unuia dintre membrii acesteia, Laura Stefan, fost director in Ministerul Justitiei, sa se abtina de la analizarea cazului sau. Potrivit unor informatii din mass-media, Laura Stefan ar fi demisionat din Ministerul Justitiei tocmai pentru ca a refuzat sa avizeze hotararea de guvern privind asocierea Postei cu o firma privata.
Comisia speciala pentru analiza sesizarilor privind savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului a analizat ieri cazul ministrului justitiei Tudor Chiuariu si ale fostilor ministri Zsolt Nagy si Victor Babiuc, dar nu au dat un verdict.
Procurorii anticoruptie cerusera acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale a lui Tudor Chiuariu si a lui Zsolt Nagy, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, infractiune conexa celor de coruptie, in dosarul privind terenurile Postei.
Presedintele Traian Basescu a decis intrunirea Comisiei speciale in 24 septembrie si pentru Victor Babiuc, ca urmare a solicitarii DNA. Babiuc, fostul ministru al apararii, este cercetat alaturi de Gigi Becali in legatura cu un schimb de terenuri.
Potrivit documentelor din dosar, in 2 iunie 1999, Gigi Becali si reprezentantii Ministerului Apararii Nationale au semnat un proces-verbal prin care schimbau doua suprafete de teren. Becali ar fi primit de la MApN un teren de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul unuia de 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov.
Desi relativ egale ca suprafata, cele doua terenuri ar avea valori disproportionate, date de pretul de piata, se sustine in raportul oficial al MApN. In timp ce, la Baneasa, metrul patrat de pamant se vindea cu 20-25 de dolari, la Stefanesti pretul era de sase-sapte dolari. Diferenta de pret ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari in favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren in valoare de 4,7 milioane de dolari cedand unul de numai 1,4 milioane de dolari.
In ceea ce-l priveste pe Seres, procurorii anticoruptie incepusera deja urmarirea penala in cazul privatizarilor din energie, insa ancheta a fost intrerupta ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale. Judecatorii Curtii supreme au decis, la sesizarea avocatului fostului premier Adrian Nastase, ca si pentru fostii demnitari este nevoie de acordul Comisiei speciale de la Cotroceni, care recomanda presedintelui Romaniei avizarea inceperii urmaririi penale. Avizul Comisiei speciale este consultativ, seful statului fiind cel care decide daca poate fi inceputa urmarirea penala impotriva unui ministru. De asemenea, daca procurorii anunta inceperea urmaririi penale, seful statului poate decide suspendarea din functie a ministrilor. Adrian Nastase si fostul ministru al transporturilor si lucrarilor publice, Miron Mitrea, sunt acuzati de luare de mita in dosarul Zambaccian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO