Prima pagina

Armas nu se mai ocupa de recuperarea creantelor

26.03.2003, 00:00 24

Compania Argirom International, controlata de omul de afaceri Iosif Armas, a pierdut contractul de recuperare a creantelor pe care le avea Romania din activitatea de comert exterior desfasurata inainte de 1989 cu Angola.
Creantele au fost cesionate firmei britanice Maxima Group Plc, care a preluat, de asemenea, si creantele statului roman fata de Mozambic, cesionate anterior catre Debt Advisory International, potrivit unor Hotarari ale Guvernului publicate recent in Monitorul Oficial.
"A trecut perioada in care trebuia sa recuperam creanta. Nu am reusit acest lucru deoarece s-a dovedit a fi foarte greu", a explicat pentru Ziarul Financiar Iosif Armas, presedintele grupului de firme Argirom. El nu a precizat exact perioada in care trebuia sa recupereze banii datorati de Angola, spunand doar ca era de "vreo sase-noua luni". Armas, care este si deputat din partea Partidului Social Democrat, a spus ca nu mai are alte contracte de recuperare a datoriilor si ca nu este sigur ca va mai incerca aceasta activitate.
Oficialii firmei britanice Maxima Group nu au raspuns pana la inchiderea editiei solicitarilor Ziarului Financiar.
Potrivit site-ului companiei, Maxima Group se ocupa cu recuperarea activelor, managementul portofoliului de datorii, fraude corporatiste, protectia proprietatii intelectuale, analiza riscului de frauda, dar si cu contraspionaj industrial sau rascumpararea persoanelor rapite.
Cum a ajuns insa Maxima Group sa se intereseze de datoriile Angolei sau Mozambicului fata de Romania? "Exista o comisie interdepartamentala care se ocupa de recuparea creantelor din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor, Ministerului Afacerilor Externe si Bancii Nationale care analizeaza ofertele care vin, apoi le propun Guvernului.
Cele doua firme (Argirom si Debt Advisory - n.r.) nu si-au indeplinit obligatiile contractuale, iar acum au venit oferte mai bune din doua puncte de vedere: s-au angajat ca vor recupera mai mult decat ceilalti si au cerut un comision mai bun", au explicat pentru Ziarul Financiar surse din Ministerul Finantelor.
Potrivit contractului de cesiune semnat in noiembrie 2000 de Guvern cu Argirom International SA, creanta cedata grupului de firme se ridica la 18,6 mil. $ dolari, suma care includea capitalul (15,7 mil. $) si dobanzile capitalizate (2,8 mil. $). Pretul de vanzare era stabilit la 15% din valoarea nominala a datoriei, adica 2,8 mil. $.
Creantele statului roman au inceput sa fie cedate unor firme private in urma cu cativa ani, dupa aproape un deceniu in care nimeni nu a facut nici un pas pentru recuperarea acestora. Potrivit estimarilor, Romania are de recuperat doua miliarde de dolari de la debitorii externi, dintre care 1,7 miliarde numai din Irak.
In primii doi ani de dupa 1990, Romania a reusit insa recuperarea unora din astfel de creante prin intermediul omului de afaceri Dan Fisher si al bancii de investitii britanice Rotschild.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO