Prima pagina

Bosch se uita la IAMU Blaj

21.02.2005, 00:00 42

Gigantul industrial german Bosch este in discutii pentru achizitia producatorului de masini - unelte IAMU Blaj cu SIF Banat - Crisana, care detine un pachet de 76% din actiunile companiei, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate afacerii.



"Bosch este interesat de IAMU, dar pana acum nu s-a finalizat nimic", a precizat sursa citata.



Bosch, cu afaceri de 40 de miliarde de euro pe an, este unul dintre cei mai cunoscuti producatori din lume de scule profesionale si echipamente industriale.



O eventuala finalizare a discutiilor privind preluarea IAMU Blaj ar face ca germanii sa inceapa productia in Romania, dupa ce timp de zece ani au fost prezenti cu structuri de vanzari de la scule electrice portabile la accesorii auto si centrale termice. Reprezentantii Bosch si ai SIF Banat-Crisana nu au facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei.



IAMU Blaj, infiintata in 1972, are ca obiect de activitate fabricarea si livrarea de produse de mecanica fina din categoria accesoriilor, echipamentelor si elementelor de completare pentru masini - unelte.



Compania a inregistrat in 2004 un salt de aproximativ 50% al cifrei de afaceri, pana la aproximativ 6 milioane euro, datorita exporturilor sale de echipamente care au o pondere importanta in afacere.



Printre actionarii companiei se mai afla si SIF Oltenia, care are un pachet de aproximativ 19,7%, conform ultimelor informatii disponibile. Actiunile IAMU sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, unde capitalizarea bursiera a companiei era de 1,05 milioane euro la un pret de 26.000 de lei pe actiune.



Grupul german Bosch a deschis reprezentanta in Romania in 1994. Robert Bosch SRL, reprezentanta regionala a grupului, a inregistrat la finele lui 2003 o cifra de afaceri de 38 milioane euro.



De anul trecut insa, Bosch a accelerat ritmul de extindere a afacerilor pe piata romaneasca.



Bosch este unul dintre cei mai mari jucatori ai pietei de centrale termice din Romania, dupa achizitia operatorului german Buderus pe plan mondial, miscare ce a avut impact si pe piata romaneasca.



Grupul german a inceput sa caute in ultima vreme locatii in Transilvania pentru a-si extinde productia in Europa de Est in domeniul componentelor auto, fiind interesati sa investeasca circa 14 milioane euro in realizarea unei platforme industriale pentru electronice si componente auto. Printre locatiile luate in calcul de catre Bosch pentru realizarea investitiei se numara Cluj-Napoca si Sibiu.
andrian.imrsanu@zf.roi ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO