Prima pagina

Butan Gas, cu ochii pe piata fostei Iugoslavii

23.04.2004, 00:00 52



Butan Gas Romania, filiala locala a grupului international Butan Gas, se gandeste sa intre in acest an pe piata de GPL a fostei Iugoslavii, dupa ce anul trecut a facut exporturi catre Bulgaria. "Butan Gas studiaza posibilitatea intrarii cat mai repede cu GPL in spatiul fostei Iugoslavii", a spus pentru Ziarul Financiar Florin Preda, director general al Butan Gas Romania. Planul Butan Gas este de a mari capacitatea terminalului propriu de la Midia - Navodari pentru a creste capacitatea de export si a ataca astfel si piata ex-iugoslava.



Grupul Butan Gas, cu operatiuni in noua state europene, a fost fondat in 1948 de catre Iosif Constantin Dragan, presedinte si proprietar al grupului. Dragan este considerat a fi cel mai bogat roman, cu o avere estimata la aproximativ 800 - 850 mil. $.



Pe piata romaneasca, grupul Butan Gas, condus de la Milano de Iosif Constantin Dragan, activeaza prin intermediul a trei entitati - Butan Gas Romania, Butan Gas International si Mari Gaz (care opereaza singurul terminal maritim de GPL din Romania, localizat la Midia - Navodari).



"Datorita cererii crescande de energie curata - GPL, avem un proiect prin care, in aproximativ doi ani vom mari capacitattile de stocaj, astfel incat navele care intra in terminal sa poata avea tonaje mai mari", afirma Florin Preda.



Potrivit acestuia, investitiile vor fi de aproximativ 4 mil. euro.



Terminalul de la Midia - Navodari este operational din toamna lui 2002 in urma unei investitii de circa 17 mil. $. In 2003, prin terminalul Butan Gas au intrat 44.000 tone de GPL din Turcia, Grecia si Ucraina. "Din aceasta cantitate, s-au exportat in Bulgaria 9.800 de tone (se poate exporta datorita faptului ca este antrepozit fiscal), restul fiind importat de ButanGas. Terminalul opereaza si pentru terti, astfel incat in 2003 s-au distribuit catre alte firme aproximativ 8.600 de tone", explica oficialii companiei.



Butan Gas Romania a realizat in 2003 un profit net de un milion de euro la o cifra de afaceri de 28 mil. euro, in crestere cu 40% fata de anul anterior, sustin oficialii companiei.



Pentru 2004, este prognozata o crestere a cifrei de afaceri cu 15% fata de anul anterior.



Butan Gas Romania este creditat ca fiind al treilea jucator ca marime de pe piata, cu o cota de circa 17%, in conditiile in care SNP Petrom si Shell Gas Romania detin fiecare aproximativ o treime din piata. Piata de GPL era estimata in 2002 la aproximativ 300.000 - 320.000 tone, cu o valoare de aproximativ 120 - 125 mil. euro anual.



Butan Gas Romania este detinuta in proportie de 92% de catre grupul international Butan Gas, restul de 8% din actiuni apartinand SNP Petrom. Petrom detine o participatie de 45% din actiunile Shell Gas Romania, societate mixta constituita impreuna cu gigantul anglo - olandez Shell. Shell Gas Romania dispune de un terminal feroviar de transbordare la Halmeu (in nordul Romaniei).



Grupul Butan Gas are in total aproximativ 300 de angajati pe piata romaneasca.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO