Prima pagina

Cum sa economisesc pentru copilul meu?

Cum sa economisesc pentru copilul meu?
22.08.2008, 14:30 340

Conceptul de plan de economisire destinat copiilor si promovat de companiile de asigurari de viata are la baza oferirea unei garantii financiare pentru viitorul student, viitorul posesor de masina sau apartament, sau pur si simplu viitorul adult care la inceput de viata va avea nevoie de o suma de bani.
Parintii pot economisi periodic (lunar, trimestrial, semestrial sau anual) pentru ca, la sfarsitul contractului, beneficiarul sa primeasca fondul acumulat plus un excedent din dobanda.
Alternativa economisirii din timp a unei sume lunare de bani este contractarea unui credit atunci cand copilul va merge la facultate si va avea nevoie sa-si plateasca studiile si, pe masura bugetului, chiria sau masina.
Produsele de economisire si cele de creditare acopera desigur nevoi diferite, in functie de "urgenta" banilor. Dar in definitiv, tot o suma lunara de bani se plateste. "De ce sa platesti dobanda cand poti sa primesti?", ar spune consilierii de asigurari de viata. Mai ales ca nevoia copilului de a merge la facultate nu e ceva neprevazut.
Bancile s-au gandit, inaintea parintilor, ca un plan de economisire pentru atunci cand copilul va deveni major, inceput de cand copilul are sub cinci ani, este destul de profitabil.
In plus, produsele de economisire pentru copii oferite de companiile de asigurari de viata garanteaza suma finala indiferent daca pe perioada economisirii intervine un eveniment neprevazut. In cazul unui deces, invaliditate, boli grave, a unuia dintre cei doi parinti, copilul primeste suma asigurata, fara a se mai plati nimic in continuare de catre cel care incheie contractul. Este vorba de un confort psihic pe care il "vand" asiguratorii: copilul va merge la facultate, va incepe viata cu dreptul din punct de vedere financiar, indiferent ce se va intampla in urmatorii 15 ani.
In general toate companiile de asigurari de viata ofera produse de economisire pentru copii, denumite "Asigurare de viata pentru copii", "Academica", "Renta de studii" sau altfel.
ING Asigurari de Viata, AIG Life, Grawe, Asirom, Aviva, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac, Asiban, Generali si Omniasig sunt primele zece companii de asigurari de viata. La oricare din aceste agentii sau la oricare din brokerii care intermediaza produsele lor, consilierii pot insira avantaje ale economisirii pe termen lung si variante ale contractului.
Clientul are de ales ori suma pe care o poate plati periodic, ori suma finala pe care doreste sa o primeasca copilul sau.
Consilierul de asigurari este desemnat sa-i ofere cea mai buna solutie, luand in calcul atat veniturile, cat si cheltuielile familiei. Astfel, o polita de asigurare nu ar trebui sa impovareze financiar familia si nu ar trebui sa depaseasca 10% din veniturile lunare.
Sume aproximative ale contractului sunt greu de oferit la modul general, din moment ce conteaza varsta parintilor, varsta copilului, frecventa de plata, gradul de risc al investitiei (la unele companii).
In general suma finala este egala cu suma primelor platite, plus o dobanda (neimpozabila) comparabila cu cele la depozite, uneori mai mica din moment ce contractul ofera si protectie in cazul unui eveniment neprevazut.
Comparatia cu un depozit in care parintele ar depunde lunar o suma de bani conduce la urmatoarele concluzii.
Dobanda la conturile de economii este impozabila, fluctueaza pe termen lung, este diminuata cu comisioanele bancare si nu asigura o suma finala la sfarsitul anilor de economisire.
Pe termen lung, de peste 10 sau 15 ani, o asigurare de viata se dovedeste a fi mai profitabila, mai sigura si, de ce nu, mai constrangatoare spre economisire.
Trebuie luat in calcul ca la o polita de asigurare nu merita sa renunti dupa cativa ani, pe cand la un cont de economii e mare lucru sa te poti abtine sa nu umbli la bani timp de 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO