Prima pagina

Dupa sase ani de tergiversari, Columna intra in faliment

16.05.2003, 00:00 12

Mai bine si mai tarziu decat niciodata. Probabil ca acesta si este gandul fostilor creditori ai Bancii Columna la aflarea vesti ca Banca Nationala a Romaniei a declarat-o oficial in faliment. Si asta dupa sase ani de la intrarea in incapacitate de plata.
Aceasta banca este legata de numele fostului director al Serviciului Roman de Informatii - Virgil Magureanu. Columna a rasarit peste noapte in perioada '94-'95 , principalul actionar fiind "o casuta postala din Elvetia" - Manel Finanz. Banca a avut o ascensiune puternica timp de un an. Multe companii de stat, in frunte cu FPS si CEC, si-au deschis la vremea respectiva conturi la Columna. Cei care conduceau banca au facut parte din "tineretul comunist".
Acum, odata cu falimentul, persoanele fizice - in jur de 170 - au posibilitatea sa-si recupereze cei 1,4 miliarde de lei pierduti. Persoanele juridice vor mai avea insa de asteptat si practic ele nu pot decat sa spere ca daca lichiditorul bancii -PricewaterhouseCoopers Management Consultants - isi va face treaba ar putea sa-si vada banii undeva in viitorul apropiat.
Chiar daca Columna este de mai bine de sase ani in conservare, Consiliul de Administratie al BNR a decis totusi in iunie 2000 sa-i retraga autorizatia de functionare, la baza acestei decizii stand faptul ca procesul pe care banca il avea cu principalii creditori - CEC si Fondul Proprietatii de Stat (FPS) dura deja de prea mult timp.
Dupa indelungi tergiversari si procese fara sfarsit, Tribunarul Bucuresti a decis, la solicitarea BNR, pe 18 martie 2003 inceperea procedurii de faliment.
"A fost un proces greoi, care a durat nejustificat de mult si care s-a facut doar in detrimentul creditorilor. Dar pana la urma este mai bine si mai tarziu decat niciodata", a declarat pentru ZF Nicolae Cinteza, directorul directiei supraveghere bancara din BNR.
In acest context, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar va plati, incepand cu data de 26 mai, compensatiile pentru depozitele garantate constituite de persoanele fizice, singura conditie fiind ca cei interesati sa isi prezinte cererile.
"Plata compensatiilor celor 170 de persoane, care insumeaza 1,4 mld. lei, urmeaza sa fie efectuata, potrivit legii, in urmatorii trei ani. Limita maxima a sumei acordata drept despagubire este modificata semestrial, pentru primele luni din acest fiind stabilita la 118,4 milioane lei/deponent. Banii se vor plati la sediul Fondului", a comentat Marian Predescu, directorul economic al Fondului de Garantare.
El spune ca banii pot fi incasati doar pe baza de cerere adresata Fondului, care va cuprinde in mod obligatoriu datele de identificare ale titularului de depozit si optiunea asupra modalitatii de incasare.
Declararea falimentului la Columna nu putea sa mai intarzie mult in contextul in care de la an la an banca se decapita continuu.  Mai mult, potrivit oficialilor BNR, in ultima vreme si Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI)  intreaba mereu de soarta acestei banci.
In plus, nici unul dintre indicatorii financiari ai Columna nu mai este in limite si nici un indicator de prudentialitate nu mai este respectat de foarte multa vreme.
Indicatorii Columna au fost "inghetati"  acum mai multi ani la niste niveluri care ii scoate in afara oricarui sistem de prudentialitate: capitalul social este in acest moment de 100 miliarde de lei, fondurile proprii sunt negative - 452 miliarde de lei, iar activele totale sunt putin peste 300 miliarde de lei.
Autoritatile nu se mai asteapta sa recupereze din datoriile pe care Columna le avea la CEC decat suma de 102 miliarde de lei (raportate la 25 noiembrie 1998) si la APAPS (fostul FPS) 109,2 miliarde de lei (27 iunie 1999) si 10,6 milioane de dolari.
Actionarul majoriar al Columna este grupul eleventian Manel Finanz A.G. cu un pachey de 92,97% din actiuni, restul de actiuni fiind detinut de un grup de cinci persoane fizice. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO