Prima pagina

Inca un fond si-a prelungit durata de viata

25.09.2003, 00:00 33



Societe Generale Romania Fund (SGRF) si Romanian Investment Fund (RIF), doua din cele mai importante fonduri straine de investitii din Romania, intentioneaza sa isi prelungeasca durata de viata cu doi ani, urmand astfel sa amane momentul vanzarii tuturor participatiilor detinute in companiile romanesti.



Cele doua fonduri, cu o capitalizare initiala de peste 40 de milioane de dolari fiecare, au inceput sa investeasca in Romania in perioada 1997 - 1998 si ar fi trebuit sa isi incheie durata de viata anul acesta (RIF) si in primavara lui 2004 (SGRF). Chiar daca au vandut o mare parte din participatii in ultimii doi ani, fondurile au inca in portofoliu actiuni in companii precum Orange, LaDorna, Luxten, Megapress, Policolor (SGRF) sau Rolast, First Logistic & Distribution, Titan Mar, Tec Miaco, Policolor (RIF).



"Consideram ca perioada scurta ramasa pana la sfarsitul duratei de viata nu ne va permite obtinerea unor conditii avantajoase de exit. Prin urmare, vom solicita actionarilor fondului (institutii financiare si persoane fizice straine - n.r.) prelungirea duratei de viata cu doi sau chiar trei ani. Semnalele pe care le avem pana in prezent de la actionari ne fac sa credem ca propunerea va fi aprobata", a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Florescu, presedintele societatii Capital, co-administratorul RIF.



Razvan Cretu, directorul de investitii al SGRF (care face parte din grupul francez Societe Generale) spune ca fondul se afla in discutii pentru vanzarea majoritatii participatiilor, insa stadiul acestora nu este foarte avansat.



"Exista diverse variante de exit din fiecare companie insa momentul vanzarii nu este cert in nici unul din cazuri. Prin urmare, Consiliul de Administratie al SGRF va solicita actionarilor sa prelungeasca durata de viata a fondului cu doi ani. Sunt sanse mari ca propunerea sa se aprobe", a explicat Razvan Cretu.



SGRF a vandut anul trecut actiunile detinute la Arctic Gaesti (25,48% din capitalul social), Dorna Apemin (20%) si Electroaparataj Bucuresti (15,01%). Cele mai importante participatii ale fondului au ramas astfel Orange (1%), LaDorna (20%), Luxten (14%), Policolor (7,72%) si Megapress (35%).



La inceputul acestui an, SGRF a inceput, impreuna cu Sorin Penes - fondatorul si actionarul majoritar al companiei, demersurile pentru vanzarea tipografiei Megapress. Actionarii au primit mai multe oferte insa, negocierile au fost suspendate pe timpul verii pentru ca pretutrile obtinute au fost considerate necorespunzatoare. "Exista in continuare oferte pentru Megapress si suntem inca in discutii cu potentiali cumparatori," a spus Cretu. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO