Prima pagina

Majoritarii au facut legea pentru minoritari

25.07.2001, 00:00 23



Consiliul Investitorilor Straini (CIS), care reuneste firme de talie mare ce activeaza pe piata romaneasca, a definitivat varianta sa pentru legea protectiei actionarilor minoritari.

Textul este raspunsul investitorilor straini la solicitarea Autoritatii pentru Privatizare, care a cerut propuneri investitorilor majoritari si minoritari pentru a definitiva legislatia care sa reglementeze raporturile dintre actionarii minoritari si cei majoritari.

Modificarea legislatiei a fost ceruta cu insistenta de investitorii de portofoliu, actionari minoritari, care i-au acuzat in repetate randuri de abuzuri pe actionarii majoritari si in principal pe investitorii straini.

Varianta de lege propusa de Consiliul Investitorilor Straini se doreste a fi aplicata tuturor societatilor listate la Bursa de Valori si pe piata RASDAQ, indiferent daca acestea au tranzactii sau nu.

Cele mai importante prevederi ale textului elaborat de CIS se refera la protectia actionarilor minoritari in eventualitatea schimbarii actionarului majoritar, evaluarea corecta a aporturilor in natura, plata dividendelor, conflictele de interese, inclusiv tranzactiile intre societatea si administratori sau actionari.



Actionarii majoritari trebuie sa cumpere restul de actiuni

In eventualitatea schimbarii controlului unei companii, noul actionar sau grup de actionari care dobandeste pachetul de control trebuie sa faca imediat oferta pentru a cumpara celelate actiuni ale societatii, la cel mai mare pret pe care l-a platit pentru actiunile pe care le-a achizitionat deja.

Acesta prevedere ar trebui sa se aplice inclusiv societatilor care sunt privatizate, cotate pe pietele bursiere romanesti. Noul actionar care a cumparat pachetul majoritar de la APAPS ar trebui sa faca o oferta publica, la pretul pe care l-a platit la privatizare.

O asemenea prevedere ar complica evaluarea societatilor din partea investitorilor interesati sa participe la privatizare, intarind totodata pozitia celor prezenti deja in Romania.

In ceea ce priveste evaluarea aporturilor in natura, modalitate frecvent utilizata pana acum pentru diluarea ponderii actionarilor minoritari, prin bunuri si servicii supraevaluate, CIS a optat pentru varianta evaluarii de catre un evaluator independent.

Proiectul de lege propus de Consiliul Investitorilor Straini prevede ca pentru aporturile in natura administratorii societatilor cotate sa prezinte un raport de evaluare realizat de un evaluator numit de Camera de Comert.

In ceea ce priveste plata dividendelor, CIS a preluat varianta propusa in urma cu cateva luni de actionarii minoritari, cu o usoara relaxare. Astfel dividendele ar trebui platite in maxim 30 de zile de la data adunarii generale a actionarilor care a decis dividendele. Textul lasa totusi posibilitatea actionarilor de a hotara in AGA un termen mai larg pentru plata.



Tranzactii mai transparente

Tranzactiile a caror valoare depasete 10% din capitalul social, incheiate intre companie si administrator, angajati actionarii care dispun de mai mult de 20% din actiuni sau alte persoane implicate trebuie facute publice.

Cu cel putin 15 zile inaintea unei asemenea tranzactii administratorii trebuie sa notifice actionarii care detin cel putin 1% din societate, asupra unei asemenea tranzactii. Acestia din urma au dreptul sa ceara informatii asupra unor tranzactii de acest gen, dar decizia finala revine consilului de administratie.

De asemenea administratorii ar trebui, conform propunerii CIS, sa nu aiba dreptul de a vota intr-un consiliu de administratie cand se dezbat probleme in care au interes, sau atunci cand poate aparea un conflict de interese cu societatea al caror administratori sunt.

Actionarii care detin 10% din capitalul unei societati ar trebui sa aiba dreptul de a chestiona consililul de administratie asupra oricaror afaceri care au prejudiciat sau au posibilitatea de a prejudicia societatea. Consilul de administratie trebuie sa raspunda in 15 zile, iar in cazul in care actionarii nu sunt multumiti acestia se pot adresa instantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO