Prima pagina

Majoritarii fac noi propuneri de modificare a legislatiei

15.11.2002, 00:00 16

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) trebuie sa isi prezinte pana saptamana viitoare punctul de vedere in ceea ce priveste conflictul dintre actionarii majoritari si cei minoritari, a declarat ieri Marian Saniuta, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). "Noi am organizat o intalnire intre reprezentantii majoritarilor, ai minoritarilor si ai CNVM, iar rezultatele au fost prezentate in ultima sedinta de guvern unde s-a decis ca, pana saptamana viitoare, CNVM sa aiba un punct de vedere care sa armonizeze cererile celor doua parti", a declarat Saniuta.
El a spus ca exista mai multe propuneri pentru rezolvarea conflictului. "Incepand de aseara (n.r. - miercuri) avem o noua propunere din partea Consiliului Investitorilor Straini: actionarii minoritari sa poata contesta deciziile actionarilor majoritari numai daca reprezinta cel putin 75% din pachetul de actiuni minoritar", a mai spus presedintele ARIS.
In prezent, conform legislatiei in vigoare, investotorii minoritari care detin cel putin  5% din pachetul minoritar de actiuni pot contesta pretul stabilit de actionarul majoritar in cadrul ofertei obligatorii de preluare. Acceptarea propunerii ar presupune modificarea legii de catre Guvern prin ordonanta de urgenta sau discutatarea in Parlament a propunerii de modificare.
Emmanouil Pantelidakis, reprezentantul fondului Romanian Investment Company (RIC) declara in luna octombrie pentru Ziarul Financiar ca va uza de toate mijoacele legale, inclusiv contastarea pretului oferit, pentru a obtine un pret corect pentru actiunile Dacia. RIC detine 1,77% din actiunile Dacia, care reprezinta aproximativ 15% din actiunile aflate in propreiatea minoritarilor.
Minoritarii, reprezentati de Asociatia Actionarilor din Romania (AARO) nu aveau cunostiinta de aceasta propunere. "Tot ce stiam noi este ca majoritarii contesta pragul de 5% pentru contestarea pretului din oferta obligatorie de preluare. Pragul prpus de majoritari este foarte ridicat si ar insemna o incalcare a drepturilor actionaruilor minoritari. In plus ar fi imposibil de aplicat, de exemplu, in cazul Dacia, care are peste 100.000 de actionari," a declarat Gratiela Iordache, directorul executiv al AARO. "Este clar ca intentia majoritarilor este sa aiba posibilitatea de a oferi un pret cat mai mic a" a adaugat Iordache.
Guvernul a aprobat, la inceputul lunii octombrie, la presiunea majoritarilor, o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 525/2002, prin care a amanat pana la 1 decembrie obligatia actionarilor care detin mai mult de 90% din capitalul unei societati sa lanseze o oferta publica de preluare in vederea delistarii societatii de pe piata de capital. Unii actionari majoritari au profitat de neclaritatile legislative astfel ca si-au anuntat intentia, sau chiar au lansat oferte publice de preluare, fapt ce i-a nemultumit pe minoritari. Oferta lansata de compania Timken pentru actiunile Rulmenti Ploiesti, de exemplu, a primit autorizarea CNVM si se derulraza in prezent pe piata RASDAQ. Disputa dintre actionarii minoritari si cei majoritari se refera la aplicabilitatea, pana la 1 decembrie, a alineatelor 3-5 din articolul 138 care se refera, in principal la modul de calcul al pretului.
In aceste conditii, CNVM a consultat mai multe case de avocatura care sa se pronunte asupra legalitatii ofertelor publice de preluare lansate inainte de 1 decembrie. "Casele de avocatura pe care le-am consulatat apreciaza ca toate aliniatele din articolulul 138 trebuie privite unitar si se aplica numai de la 1 decembrie", a declarat presedintele CNVM, Gabriela Anghelache.
Totusi, dupa protestele vehemente ale minoritarilor, CNVM nu a mai emis decizii de autorizare pentru nici una din ofertele pe care majoritarii au intentionat sa le lanseze. In aceste zile Comisia incearca sa gaseasca o solutie care sa ii multumeasca atat me majoritari, cat si pe minoritari. Surse din piata de capital afirma ca mai exista actioari cu majoritate absoluta care intentioneaza sa lanseze astfel de oferte pana la sfartitul acestei luni, dar acestia asteapta deciziile comisiei in privinta solicitarilor de autorizare a ofertelor de preluare inaintate deja de unele companii cum ar fi cea a grupului japonez Koyo-Seiko pentru actiunile Rulmenti Alexandria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO