Prima pagina

O noua emisiune de obligatiuni de 200 milioane de euro

16.10.2000, 00:00 12



Romania va lansa peste o luna prin intermediul bancilor de investitii ING Barings si Schroder Salomon Smith Barney o noua emisiune de obligatiuni in valoare de peste 200 milioane euro, cu scadenta cuprinsa intre cinci si sapte ani.

Schroder's Salomon Smith Barney este banca de investitii a celui mai mare grup financiar din lume Citigroup Corp.

Oficiali din Ministerul Finantelor au anuntat totusi ca emisiunea nu va fi lansata in cazul in care conditiile de pe piata de capital se vor dovedi nefavorabile.

"Aceasta noua emisiune cu scadenta la cinci sau sapte ani face parte din strategia Guvernului de a se imprumuta la termen de rambursare diferite pentru a nu se crea o presiune asupra balantei de plati externe", a declarat Ionut Costea, secretar general adjunct la Ministerul Finantelor. Fondurile vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetului de stat.

In afara de cele doua banci de investitii oferte pentru intermedierea acestei emisiuni de obligatiuni au mai fost depuse de Chase Manhattan si Morgan Stanley Dean Witter dar si de Deutsche Bank si JP Morgan.

"ING Barings a cooperat in ultima perioada cu Guvernul Romaniei si a cercetat piata internationala de capital pentru o emisiune de obligatiuni pe termen lung'', a declarat Ziarului Financiar Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Barings Romania

El spune ca piata internationala de capital este pregatita sa investeasca in obligatiuni romanesti cu scadenta la 5-7 ani "si, bazat pe aceasta evaluare, consideram ca emisiunea va fi un succes".

Misu Negritoiu crede ca semnele pozitive se imbunatatesc si pe masura realizarii programului de aliniere la normele europene si apropierea Romaniei de statutul de membru al Uniunii Europene.

Analistii de pe pietele externe de capital nu cred insa ca Romania va putea obtine o dobanda mai favorabila decat cea de la precedenta emisiune de obligatiuni adica 11% in euro.

"Cred ca dobanda va varia undeva intre 11% si 11,5% pentru obligatiunile cu scadenta la cinci ani si 12% pentru cele cu rascumpararea dupa sapte ani", a recunoscut un oficial roman.

La inceputul lunii octombrie, banca germana Deutsche Bank a coordonat o emisiune de obligatiuni in valoare de 100 milioane de euro suprasubscrisa insa de investitori pana la 150 milioane euro.

Pentru ca fusese incadrata intr-o categorie de risc din care mai facea parte si Rusia, Romania s-a imprumutat la o dobanda considerata de analistii occidentali destul de mare.

"?inand cont de faptul ca de data asta vorbim de o scadenta mai mare, gradul de risc este si el putin mai ridicat', a spus un trader de la London Stock Exchange. El crede ca si de data aceasta principalii cumparatori vor fi investitorii institutionali din Grecia, Turcia si Europa Occidentala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO