Prima pagina

Pepsi Americas preia integral compania QAB

26.04.2006, 00:00 20

Pepsi Americas, al doilea imbuteliator al bauturilor racoritoare Pepsi-Cola din lume, a anuntat ca vrea sa cumpere pana la sfarsitul anului si restul de 51% din actiunile Quadrant-Amroq Bottling, producatorul si distribuitorul bauturilor Pepsi in Romania si Moldova.

"In acest moment asteptam aprobarea autoritatilor romane. Pretul de achizitie nu este deocamdata public", a declarat pentru ZF Jean Giese, director de dezvoltare in cadrul Pepsi Americas. La jumatatea anului trecut, investitorii care au dezvoltat afacerea de imbuteliere a Pepsi in Romania au vandut pentru 51 mil. $ (42 mil.euro) un pachet de 49% din actiuni companiei PepsiAmericas.

Licenta de imbuteliere si distributie a bauturilor Pepsi pentru piata romaneasca este detinuta de Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL). QABCL, inregistrata in Marea Britanie, detine 99% din actiunile Quadrant Amroq Beverages SA (QAB), din Romania.

QABCL este condusa de omul de afaceri israelian Eli Davidai. Intr-un interviu acordat anul trecut Ziarului Financiar, Eli Davidai afirma ca nici nu se pune problema sa mai vanda actiuni, intentia actionarilor fiind de a vinde doar un pachet minoritar pentru a sustine investitiile din Romania. Reprezentantii Quadrant Amroq Beverages (QAB) nu au oferit ieri mai multe detalii despre tranzactie.

QAB are doua unitati la Bucuresti, pentru productia de bauturi racoritoare, si una la Covasna, pentru apa minerala, iar in 2005 a raportat o cifra de afaceri de 159 mil. $ (128 mil. euro), in crestere cu 48% fata de 2004. Piata bauturilor racoritoare este estimata la peste 500 mil. euro. Competitorii QAB sunt Coca-Cola, European Drinks sau Romaqua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO