Prima pagina

Piata cimentului a crescut mai repede decat economia

18.02.2005, 00:00 21



Piata cimentului din Romania a avut cea mai mare rata de crestere de la venirea celor trei investitori strategici internationali - Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania).
Potrivit unor estimari ale unor jucatori din piata, cererea mare de materiale de constructii a "tras" piata cimentului in sus cu circa 10%, dublu comparativ cu 2003 si fata de rata anuala de crestere din 1996 incoace. Ritmul este superior chiar economiei in ansamblu, in conditiile unei cresteri de aproximativ 8% a Produsului Intern Brut in 2004.
"Carpatcement Holding SA, filiala locala a grupului german de materiale de constructii HeidelbergCement, estimeaza pentru 2004 o cifra de afaceri de 159 milioane euro, valoare cu 33% mai mare fata de anul anterior, conform rezultatelor preliminare. Evolutia se bazeaza pe cresterea cererii de ciment, alimentata de volumul de constructii", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding SA. Compania este un jucator integrat pe piata materialelor de constructii din Romania, concentrand din vara anului trecut diviziile de ciment, betoane si agregate.
Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian Holcim Ltd, a atins in 2004 un nivel record al cifrei de afaceri de la venirea in 1997 pe piata locala, de circa 118 milioane euro. Cresterea fata de anul anterior trece de 10%, potrivit oficialilor Holcim.
Ca urmare a cresterii cererii, Carpatcement a majorat productia de ciment anul trecut de la 1,7 la 2 mil. tone. Operatorul german dispune de o capacitate instalata de 3,1 mil. tone in trei fabrici.
Gigantul francez Lafarge, care are in portofoliu producatorul local Lafarge Romcim, a anuntat o crestere valorica a vanzarilor cu 29,7% in Europa Centrala si de Est, sustinuta semnificativ de cererea de pe piata constructiilor din Romania. Lafarge Romcim nu a facut inca publice rezultatele pe 2004.
De cererea in crestere de ciment nu au beneficiat numai producatorii locali, in conditiile in care importurile din Ucraina au ajuns si ele la un nivel record si avand un ritm de crestere si mai rapid. Ca pondere, importurile sunt estimate la 5- 6% dintr-o piata a cimentului, estimata la 5,3 - 5,4 milioane tone in 2004. Valoric, vanzarile de ciment sunt estimate la 270 - 280 milioane euro.
Pe piata, fiecare dintre cei trei jucatori internationali detin cate trei fabrici de ciment.
Carpatcement are fabrici la Casial Deva, Moldocim Bicaz si Romcif Fieni, Holcim la Campulung, Alesd si Turda, iar Lafarge la Medgidia, Targu Jiu si Hoghiz. Singurul exportator de ciment din Romania este Lafarge Romcim, care are doua atuuri importante - fabrica de la Medgidia este situata in apropierea portului Midia, iar recent Lafarge Romcim a fuzionat prin absorbtie cu operatorul portuar Sicim Constanta.
Cei trei producatori de ciment au fost acuzati in anii anteriori de practicarea unor preturi mari pe piata interna comparativ cu alte piete din regiune si chiar de intelegeri privind formarea pretului pe piata. Patronatul din industria cimentului a respins categoric aceste acuzatii.
Consiliul Concurentei a declansat o ampla investigatie pe piata cimentului in perioada 2001 - 2002, dosar care a fost finalizat recent, concluziile urmand sa fie anuntate in luna martie a acestui an.
Cei trei investitori au intrat pe piata romaneasca in perioada 1997 - 1998, investind in total peste 820 milioane euro pana in prezent.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO