Prima pagina

Piata cimentului a evoluat doar la jumatate din asteptari

03.12.2003, 00:00 7

Piata cimentului din Romania va creste in acest an cu 3% fata de anul trecut, potrivit lui Mihai Rohan, director general al Carpatcement si presedinte al organizatiei patronale a cimentului CIROM, sub previziunile specialistilor anuntate pentru acest an, care vedeau o crestere intre 5 si 7-8%.
In aceste conditii, piata de profil va depasi in acest an 4,7 mil. tone, ceea ce la un pret mediu de 50 euro/tona inseamna o piata de peste 237 mil. euro in acest an.
"Noi cei de la Carpatcement (n.r. a€“ filiala locala a grupului german de materiale de constructii HeidelbergCement) simtim o crestere foarte usoara de 2 a€“ 3%. Nu stim cum au mers ceilalti jucatori, dar daca tinem cont si de faptul ca s-au importat aproximativ 100.000 tone, cred ca la nivelul intregii piete cresterea este de 3%", a spus Mihai Rohan. "Pentru anul viitor, daca se lanseaza proiectele de autostrazi, asteptam o crestere a pietei de profil cu 5%", a mai adaugat Rohan.
Evolutia sub asteptari a pietei interne a fost marcata, in special, de scaderea vanzarilor de ciment cu 30 a€“ 40% in primul trimestru al acestui an fata de perioada similara din 2002, pe fondul prelungirii sezonului rece.
De fapt, cresterea din acest an este mai mica fata de cea de anul trecut, cand a fost de circa 5%.
In 2002, consumul de pe piata romaneasca a fost de aproximativ 4,6 mil. tone. Carpatcement a devenit la finele anului trecut liderul pietei interne, dupa ce a preluat fabrica de la Fieni intr-o tranzactie de circa 70 mil. euro, cea mai mare ca valoare de pe piata romaneasca in 2002. In urma tranzactiei, germanii au ajuns sa controleze circa 35% din piata, echilibrand piata, in conditiile in care Lafarge Romcim avea 34%, iar Holcim Romania - 31%.
Consumul de ciment ramane pe piata romaneasca la un nivel scazut fata de alte piete de pe continent si din regiunea Europei centrale si de est, cu o medie in jur de 200 kg pe cap de locuitor. In acest moment, piata autohtona este impartita de catre trei dintre liderii mondiali ai industriei a€“ Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) sau Heidelbergcement (Germania), ale caror investitii cumulate depasesc in acest moment 700 milioane euro din 1997 pana acum. Ultimul jucator autohton, Romcif Fieni, a fost "inghitit" anul trecut.
Recent, omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie, patronul clubului de fotbal din divizia A FC Brasov, si-a anuntat intentia de a investi in constructia unei fabrici de ciment, care ar fi prima investitie de tip greenfield de dupa 1989 pe aceasta piata. Investitia este estimata de surse din piata intre 50 si 110 milioane dolari, in functie de capacitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO