Prima pagina

Piata RASDAQ a murit. Traiasca Bursa!

Piata RASDAQ a murit. Traiasca Bursa!
01.12.2005, 20:55 52

Dupa 9 ani de functionare, piata RASDAQ a incetat sa mai existe ca entitate independenta pe piata de capital.

Actionarii Bursei de Valori (BVB) si ai Bursei Electronice RASDAQ (BER) au luat ieri decizia finala privind fuziunea, marcand astfel incheierea unui proiect demarat acum doi ani.

"Astazi Adunarea Generala a aprobat proiectul de fuziune, in perioada urmatoare Bursa va obtine avizul fuziunii de la CNVM si va urma inregistrarea la Registrul Comertului. Practic, pana la finalizarea fuziunii mai sunt de parcurs doar formalitatile juridice", a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.

In vederea fuziunii, Bursa a fost evaluata la 8,1 mil. euro, iar RASDAQ la circa 0,82 mil. euro.

Prin absorbtia RASDAQ, capitalizarea Bursei se imbogateste cu 2,17 mld. euro, ajungand la circa 17,65 mld. euro. In primele 11 luni ale anului rulajul total al celor doua piete s-a ridicat la peste 2,16 mld. euro. Pe piata unificata sunt inregistrate in acest moment circa 6.000 de societati. Circa o treime din aceste societati vor disparea, majoritatea fiind emitenti de pe RASDAQ, care nu se tranzactioneaza cu lunile. Dintre societatile care vor ramane, cele mai lichide, in numar de circa 170, se vor tranzactiona pe sistemul Bursei, celelalte urmand sa se tranzactioneze pe o platforma alternativa. Valoarea medie a tranzactiilor zilnice ar urma sa se situeze in jurul valorii de 9,4 milioane de euro.

Principala problema a pietei bursiere este ca se tranzactioneaza cam aceleasi societati de ani buni de zile. Singurele intrari semnificative pe Bursa in ultimii doi ani au fost Flamingo International si Broker Cluj.

Anul viitor urmeaza sa se aleaga noua conducere a Bursei. "La sfarsitul lunii ianuarie, moment care va insemna probabil si finalizarea efectiva a fuziunii, se vor organiza alegeri pentru Consiliul de Administratie, atunci expirand mandatul prezentului Consiliu", a precizat Farmache.

Piata RASDAQ a fost infiintata in 1996, cu finantare americana. Modelul utilizat a fost luat dupa celebra piata NASDAQ. Primul presedinte a fost George Paunescu, care in acea perioada era printre cei mai puternici oameni de afaceri din Romania.

Intre 1997 si 2000, RASDAQ a fost principala piata de capital din Romania, depasind ca valoare a tranzactiilor Bursa. Aceasta s-a datorat faptului ca pe piata RASDAQ au fost listate majoritatea societatilor privatizate in cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM). Daca structura emitentilor ar fi ramas nemodificata, din fuziunea celor doua piete ar fi rezultat una din cele mai importante piete din zona.

RASDAQ a devenit subiect de gluma, cand deputatul PRM Irina Loghin, una din cele mai cunoscute soliste de muzica populara, a fost intrebata ce parere are despre fraudele de pe RASDAQ. Raspunsul ei: "Daca RASDAQ a furat, sa fie arestat!"

andrei.chirileasa@zf.ro ; stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO