Prima pagina

Pregatiti-va de majorarea TVA de la 1 ianuarie 2006

Pregatiti-va de majorarea TVA de la 1 ianuarie 2006
22.06.2005, 19:51 11

Inevitabilul este pe cale sa se produca: de la 1 ianuarie 2006, cota standard de TVA urmeaza a fi majorata de la 19% la 22%, in timp ce cota redusa va creste de la 9% la 11%, au declarat pentru ZF surse din Ministerul Finantelor, citand ultima forma a strategiei fiscale discutate in aceste zile cu expertii Fondului Monetar International.

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a afirmat in cursul diminetii la postul de radio BBC ca TVA va fi majorata cu doua-trei puncte procentuale, nivelul exact urmand a fi discutat in continuare cu FMI.

La incheierea intalnirii de ieri dupa amiaza cu misiunea Fondului, Popescu a spus ca masura face parte dintr-o strategie fiscala pe urmatorii trei ani, pe care Guvernul urmeaza sa o aprobe in perioada urmatoare. De asemenea, ministrul sustine ca in toate declaratiile anterioare in care respingea ipoteza unei cresteri a TVA se refera numai la anul 2005.

Adica pentru 2006 discutia este cu totul alta. Iar justificarea avansata de Ionut Popescu nu tine nicidecum de nevoia cresterii incasarilor la buget pentru restrangerea deficitului cat mai mult sub 1%, asa cum cere FMI, ci de necesitatea limitarii consumului, care a facut ca deficitul de cont curent sa explodeze pana la 889 mil. euro pe primele trei luni ale anului, cu 85% mai mult ca anul trecut.

Spectrul cresterii TVA a plutit in aer inca de la primele discutii cu Fondul, din luna februarie, cand aceasta masura era propusa ca solutie de acoperire a pierderilor de venituri inregistrate de bugetul de stat in urma introducerii cotei unice. In lunile urmatoare, autoritatile s-au intrecut in a respinge aceasta varianta, de la premierul Calin Popescu-Tariceanu si pana la guvernatorul BNR Mugur Isarescu. De altfel, oficialii Bancii Nationale au fost printre cei mai vehementi impotriva masurii de majorare a TVA, avand in vedere puternicul impact inflationist. BNR vehiculeaza o tinta de inflatie de 4% pentru sfarsitul lui 2006, care va fi supusa unei presiuni puternice ca urmare a cresterii TVA cu nu mai putin de trei puncte procentuale.

Prin acceptarea acestei masuri propuse de FMI, guvernul admite implicit ca nu a a avut o fundamentare solida pentru introducerea cotei unice de 16%, iar acum va avea de suportat costurile unei masuri complet nepopulare avand in vedere efectul generalizat de scumpire a marfurilor si serviciilor pe care il va provoca dupa 1 ianuarie 2006.

"Majorarea TVA va avea un impact nediferentiat asupra tuturor categoriilor de consumatori, in timp ce cota unica a adus beneficii numai pentru anumite segmente ale populatiei", comenteaza Radu Craciun, analist-sef la ABN Amro Romania.

El considera ca este vorba de o masura menita, pe de o parte, sa creasca incasarile bugetare in conditiile in care cheltuielile vor creste semnificativ din 2006 ca urmare a necesitatilor de confinantare a fondurilor europene, iar pe de alta parte are in vedere limitarea cresterii consumului, care creeaza deja probleme prin prisma dinamicii deficitului de cont curent.

"Devenise evident ca au nevoie de venituri mai mari la buget avand in vedere nevoile de cofinantare", spune si Mihail Ion, seful departamentului de cercetare din Trezoreria Raiffeisen Bank.

La fel de limpede este ca Ministerul Finantelor are nevoie de bani pentru ca bugetul sa poata suporta reducerea nivelului contributiilor de securitate sociala cu pana la trei puncte procentuale de la 1 ianuarie 2006, asa cum prevede aceeasi strategie fiscala la care se refera Popescu.

Iar majorarea TVA reprezinta cea mai sigura solutie de crestere a incasarilor, avand in vedere ca taxeaza practic consumul de bunuri si servicii, aflat intr-o crestere accelerata in primele patru luni ale anului. Astfel, in aprilie, vanzarile de retail au atins un ritm de crestere de aproape 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

O crestere a TVA cu trei puncte procentuale va provoca scumpiri instantaneu, ducand la majorarea inflatiei.

Cota redusa majorata de la 9% la 11% va provoca scumpirea medicamentelor si a cartilor. Tocmai din acest motiv, BNR se declara impotriva unei asemenea masuri, care ii va ingreuna trecerea la politica de tintire a inflatiei.

"O preconditie pentru tintirea inflatiei este lipsa dominantei fiscale. Avem deficite bugetare mici, insa o asemenea majorare a unui impozit indirect va afecta in mod clar tinta de inflatie pe 2006", afirma Mihail Ion.

Radu Craciun spune ca impactul se va produce sub forma unei "cocoase" inflationiste pe perioada ianuarie-februarie, fara ca aceasta sa reprezinte o inversare a trendului general de scadere a inflatiei.

Un eveniment similar s-a produs in cele 10 tari care au aderat la UE in 2004 si care chiar inainte de momentul respectiv au operat o ultima serie de cresteri de impozite indirecte - accize.

Inflatia a urcat de la niveluri de 2-3% la peste 4% pentru ca apoi sa revina in jos.

In ceea ce priveste evolutia dobanzilor in acest context, Mihail Ion crede ca ar trebui sa ne asteptam la un ritm mai lent de scadere a acestora in perioada urmatoare, daca nu chiar la cresteri avand in vedere ca nivelurile actuale luau in calcul o inflatie net mai mica pentru 2006 decat cea care ar putea fi provocata de majorarea TVA. Radu Craciun apreciaza ca oricum BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara pana cand nu se va lamuri asupra inflatiei pe anul in curs, posibil a fi afectata de scumpirea semnificativa a carburantilor.

Dupa sase luni de discutii, FMI reuseste astfel sa-si impuna punctul de vedere in fata guvernului Tariceanu, care a incercat intre timp sa ramana tare pe pozitii, asa cum facuse si cabinetul Nastase. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO