Prima pagina

RAEF: Am vandut o banca, facem un alt fond de investitii

RAEF: Am vandut o banca, facem un alt fond de investitii
31.03.2004, 00:00 15



Romanian Capital Advisors (RCA), societatea care administreaza Romanian American Enterprise Fund (RAEF) - unul din cele mai importante fonduri de investitii din Romania, intentioneaza sa lanseze anul acesta un nou fond de investitii, cu o capitalizare de circa 50 de milioane de euro, a declarat pentru ZF Horia Manda, managing partner al RCA si senior vice president al RAEF.



Fondul va fi dedicat in prima faza Romaniei si Bulgariei, urmand sa se extinda treptat, in functie de oportunitati, in zona Balcanilor.



O parte din banii pentru capitalizarea noului fond vor proveni chiar de la RAEF, care dispune de lichiditati de cateva zeci de milioane de euro urmare a vanzarii pachetului majoritar de actiuni (80%) detinut la Banca Romanesca catre grupul elen National Bank of Greece, anul trecut.



"Intentionam ca o parte din banii obtinuti din vanzarea Bancii Romanesti sa ii folosim pentru a contribui la ridicarea noului fond. Alaturi noi, exista deja investitori care si-au exprimat interesul si chiar angajamentul de a pune bani in fond. Prima etapa de strangere a banilor se va opri la 25 de milioane de euro, urmand ca a doua sa ii ridice valoarea spre 50 de milioane de euro", spune Manda.



Chiar daca va folosi instrumente mai flexibile, strategia noului fond va fi in principiu una de private equity: identificarea companiilor cu potential de crestere (organica sau prin achizitii) si management performant, sustinerea financiara a acestora prin majorari de capital si imprumuturi subordonate si apoi vanzarea lor catre un investitor strategic.



"Ne intereseaza in special companii din sectoare precum servicii financiare, retail, FMCG (bunuri de larg consum - n.r.), distributie, logistica sau servicii de sanatate. Nu excludem insa nici o oportunitate, indiferent de domeniu", afirma Horia Manda.



Initiativa RCA de a ridica un fond regional face parte dintr-un context mai larg, in care multe companii europene de administrare au inceput si chiar au finalizat in ultimii doi ani procese de ridicare de fonduri care sa profite de oportunitatile oferite de tarile din valul doi de aderare la Uniunea Europeana, printre care si Romania.



"Afacerile din Romania si Bulgaria, si treptat si din alte tari din Balcani, vor inregistra ritmuri de crestere considerabile odata cu apropierea datei de aderare la Uniunea Europeana, indiferent care va fi aceea. Iar cele mai mari cresteri consideram ca se vor inregistra in servicii, mai ales cele financiare", afirma Manda.



RCA, prin intermediul RAEF, a acordat deja in ultimii doi ani o atentie speciala serviciilor financiare. RAEF a devenit in 2002 actionar majoritar (80% din capital) al Motoractive, cea mai mare societate independenta de leasing, achizitionand actiunile detinute de alte doua fonduri de investitii. Anul trecut, RAEF a devenit actionar majoritar al Domenia Credit, una din primele companii de credit ipotecar din Romania, si al societatii de administrare de fonduri mutuale Certinvest.



De asemenea, RAEF este actionar majoritar al RALFI (Romanian American Leasing and Finance), societate de consumer finance.



"Sustinerea financiara a companiilor achizitionate in ultimii ani este a doua directie importanta in care se vor indrepta banii obtinuti din vanzarea Bancii Romanesti", sustine Manda.



Leasingul, dar mai ales sectoarele de credit ipotecar, consumer finance si administrare de fonduri mutuale (pe viitor si de fonduri de pensii) sunt in faza incipienta de dezvoltare in Romania, ritmurile de crestere estimate pentru urmatorii anii fiind foarte mari.



"Motoractive este un exemplu foarte clar in acest sens. La sfarsitul anului trecut, ne gandeam sa achizitionam o alta companie de leasing pentru a catiga mai rapid cota de piata. Motoractive a crescut insa organic, pe cont propriu, intr-un ritm foarte ridicat de la inceputul acestui an si am renuntat la planurile de achizitie", spune Manda.



Motoractive a incheiat anul trecut 1.300 de contracte, cu o valoare totala a bunurilor finantate de 25 milioane euro, in crestere cu 35% fata de anul precedent. Pentru anul acesta, tinta era de crestere pana la 35 de milioane de euro insa reprezentantul RAEF afirma ca obiectivul va fi depasit lunandu-se in considerare evolutia din primele trei luni ale anului, in care compania a finantat contracte in valoare de peste 12 milioane de euro.



"Cresterea companie va fi sustinuta financiar atat prin majorari de capital cat si prin credite bancare. De asemenea, ne gandim si la o emisiune de obligatiuni corporatiste", afirma Horia Manda.



Domenia Credit, compania de credit ipotecar din care RAEF detine 60%, a intrat pe o piata cu un potential de cateva miliarde de dolari dar aflata intr-un stadiu incipient. Romania nu are inca piata secundara de titluri ipotecare, principala sursa de refinantare a creditorilor pe pietele vestice.



Desi se asteapta ca bancile sa fie principalii jucatori pe aceasta piata, Manda spune ca va exista suficient loc si pentru companii specializate.



In acest context, Domenia Credit va primi de la patru institutii financiare (inclusiv RAEF), in scopul extinderii, 29 de milioane de dolari.



Celelate trei institutii in afara de RAEF sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Germana de Dezvoltare si Investitii (DEG) si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale.



Fondurile vor fi utilizate atat pentru majorarea capitalului social al Domenia Credit, cat si pentru finantarea acordarii de credite ipotecare pe termen lung.



RAEF a alocat 10 milioane de dolari pentru majorarea capitalului social al Domenia Credit, suma care include si un imprumut. Astfel, participatia fondului la societatea de credite a ajuns la 60% din capital.



BERD si DEG detin fiecare cate 20% din capital.



"Proiectul de lege a pietei secundare a titlurilor ipotecare este in mare masura finalizat si speram ca acesta sa fie aprobat de Parlament in aceasta vara, pentru ca pana la sfarsitul anului sa vedem si prima emisiune de obligatiuni ipotecare de pe piata romaneasca", spune Manda.



Pe piata companiilor de consumer finance, RALFI (compania de profil a RAEF) are deja un concurent important - Credisson, societate infiintata pe suportul Flanco, avand de altfel actionari comuni cu lantul de magazine.



Pana in prezent, RALFI nu a fost o compania de consumer finance in adevaratul sens al cuvantului, acordand credite din fondurile proprii. De anul acesta, spune reeprezentantul RAEF, strategia se va modifica, RALFI urmand sa actioneze ca un intermediar intre banci si beneficiarul final al creditului.



"Suntem in discutii pentru a incheia un parteneriat cu un lant de retail pentru a accelera cresterea RALFI. Nu putem preciza inca despre ce lant este vorba", afirma Horia Manda.



Sectorul de consumer finance, tot in stadiu incipient in Romania, a fost vizat in ultimii doi ani de majoritatea fondurilor de investitii prezente in regiune. Aceste fonduri vizeaza intrarea in actionariatul marilor lanturi de retail (Flanco, Altex, Domo), pe care sa le foloseasca ca platforme de dezvoltare pentru afacerile de consumer finance.



Infiintat in 1995 cu fonduri de la Guvernul american, RAEF, cu o capitalizare de aproape 60 de milioane de dolari, a investit puternic in primii ani de existenta in sectoare "traditionale", precum industria vopselurilor (RAEF detine 32,95% din Policolor Bucuresti), a cauciucului sintetic (31,38% din Rolast Pitesti), industria alimentara (15,85% din Tec Miaco) sau a explotarilor de cariere (24,51% din Titan Mar - Marmosim).



Majoritatea acestor companii nu au evoluat stralucit in perioada 1998 - 2000 din cauza dificultatilor generale din economie, insa in ultimii ani au trecut prin programe drastice de restructurare (Policolor si Rolsat) care le-au imbunatatit situatia financiara.



"In plus, pietele pe care sunt prezente aceste companii sunt in crestere si au aparut deja investitori, strategici sau financiari, interesati de preluari. Cu toate acestea, nu estimam ca vom realiza decat un exit anul acesta, probabil din Titan Mar", spune reprezentantul RAEF.



Atat Policolor, cat si Rolast sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, care a inregistrat un reviriment puternic in ultimii trei ani. Pe langa triplarea preturilor in aceasta perioada, valoarea medie zilnica a tranzactiilor a crescut spectaculos, de la 100.000 - 200.000 de dolari in 2000 la 2 milioane de dolari anul acesta.



"Cresterea lichiditatii face din Bursa o varianta de exit ce trebuie luata in considerare. Nu va fi vorba de un exit total insa ne vom gandi sa vindem o parte din actiuni si prin aceasta metoda", a conchis Manda.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO