Prima pagina

Submarin nuclear rus in dificultate

15.08.2000, 00:00 21



Peste 100 de marinari rusi sunt blocati intr-un submarin nuclear aflat pe fundul Marii Barents, dupa ce o defectiune tehnica a dus la inchiderea reactorului nuclear.

Potrivit postului de televiziune NTV, incidentul a fost provocat de inundarea tuburilor torpilelor si a sectiunii frontale a submarinului Kursk si inchiderea reactorului ar putea duce la consumarea rezervelor de oxigen, relateaza Reuters.

Purtatorul de cuvant al Marinei Militare ruse, Igor Digalo, a declarat ca defectiuni tehnice a caror natura nu a fost precizata au obligat submarinul sa se aseze pe fundul marii dupa participarea la exercitiile militare ce au avut loc in Marea Barents. Digalo nu a oferit detalii despre adancimea la care se afla submarinul sau despre pozitia acestuia, dar a subliniat ca la bordul sau nu se afla armament nuclear.

El a adaugat ca reactorul nuclear al navei a fost oprit si nu s-au inregistrat scurgeri de radiatii, iar mai multe nave de salvare se deplaseaza la fata locului. Kursk a intrat in serviciul Marinei Militare in 1995 si are la bord 107 persoane, dintre care 52 sunt ofiteri.

Autoritatile norvegiene au convocat o celula de criza pentru accidente nucleare, care va incerca sa adune si sa analizeze toate informatiile despre incident, dupa care va decide masurile care urmeaza sa fie luate. Norvegienii afirma ca submarinul se afla undeva in largul portului Murmansk, la est de granita arctica dintre Rusia si Norvegia.

In 1989, un submarin nuclear sovietic s-a scufundat dupa izbucnirea mai multor incendii la bord, 42 de membri ai echipajului murind in accident.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO