Profesii

Anca Podoleanu, director de resurse umane al QAB: Lipsa specialistilor poate fi considerata in orice moment o problema

05.06.2006, 00:00 62

Industria bunurilor de larg consum (n. r. - FMCG) este complet diferita de alte domenii de activitate, in special datorita ritmului in care se fac angajarile, spune Anca Podoleanu, director de resurse umane al companiei Quadrant Amroq Beverages (QAB), imbuteliatorul bauturilor Pepsi pentru piata romaneasca.

"Daca in alte industrii, procesul de recrutare poate dura si doua luni, la noi, unele angajari trebuie sa se faca in doua zile. Cel mai bun exemplu sunt campaniile pentru care avem nevoie de promoteri. Datorita faptului ca departa-mentul de marketing nu poate dezvalui cu mult timp inainte campaniile pe care le va desfasura, aflam numarul exact de candidati de care este nevoie aproape in ultimul moment. Noi, cei de la resurse umane, trebuie sa fim mereu cu un pas in fata stadiului in care se afla compania, sa anticipam si sa pregatim oamenii de care va fi nevoie", precizeaza Podoleanu.

In ceea ce priveste concurenta din domeniul bunurilor de larg consum, directorul de resurse umane al QAB apreciaza ca nu exista diferente semnificative intre companiile care isi disputa acest segment.

"Trebuie sa ne miscam cu totii la fel de repede. Desigur, fiecare are niste secrete de fidelizare, dar, in principiu, folosim aceleasi retete, insa in momente diferite", explica ea. Podoleanu crede ca in viata profesionala a unui angajat cel mai greu cantareste cultura companiei. "Trebuie sa iti placa mediul in care lucrezi, sa vii cu placere la job. Pentru ca nu doar salariul conteaza. Am avut situatii in care unui angajat i s-a oferit un salariu dublu fata de cat castiga la noi si el a ales sa ramana", spune ea.

Directorul de resurse umane al QAB adauga ca discrepantele intre nivelurile de salarizare, mai ales in interiorul aceluiasi segment de piata, sunt nesanatoase, apreciind ca, la nivel de middle si top management, grilele de salarizare din Romania sunt comparabile cu cele din Europa Occidentala.

"Salariile nu pot creste atat de mult. Daca in ceea ce priveste salariul si pachetul de beneficii ne putem misca doar pe anumite marje, diferenta se face atunci cand vine vorba de cultura organizationala a fiecarei companii in parte", subliniaza Anca Podoleanu.

In QAB lucreaza in prezent 1.100 de angajati, ritmul de crestere al angajarilor fiind de aproximativ 100 pe an. "In acest moment, nu putem esti-ma daca numarul de angajati va mai creste pana la sfarsitul anului, intrucat, datorita specificului business-ului, trebuie sa asteptam sa treaca sezonul cald", explica ea.

In departamentul de resurse umane al QAB lucreaza in prezent opt angajati, in timp ce pentru Personal si Salarizare sunt alocate inca cinci pozitii. Cea mai mare problema cu care se confrunta industria in acest moment este lipsa specialistilor, spune directorul de resurse umane al QAB.

"Nu iese nimeni de pe bancile facultatii specializat in FMCG. Iar diferenta dintre ce iese de pe bancile scolii si ce ne trebuie noua este foarte mare. Cu toate acestea, piata fortei de munca din domeniu este mult mai consolidata acum, intrucat oamenii

s-au format in timp si au crescut odata cu industria", adauga Podoleanu.

Directorul de resurse umane al QAB este de parere ca lipsa specialistilor poate fi considerata in orice moment o problema. "Acum 6-7 ani, nu existau agenti de vanzari. Anul trecut, logistica era problema. Acum ne confruntam cu lipsa inginerilor, indiferent de specializare. In fiecare an e altceva", spune Podoleanu.

O data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, necesitatea de forta de munca specializata se va accentua tot mai mult. "Va fi batalie mare pentru oamenii bine pregatiti, in toate domeniile", crede Anca Podoleanu.

Pentru unele pozitii din cadrul QAB, desi ar exista specialisti pe piata, ei nu sunt tocmai ceea ce cauta compania. "Un exemplu este postul de trade marketing, care, desi exista si in alte companii, la noi are un alt specific si nu gasim exact ceea ce cautam. Prin urmare, preferam sa formam oamenii in interior pentru astfel de pozitii", spune Podoleanu..

Majoritatea managerilor din QAB sunt promovati din interior. "Deocamdata suntem inca in faza in care avem pe cine promova. In momentul in care n-o sa mai avem, vom face recrutari in exterior. De exemplu, am avut un agent de vanzari foarte bun, pe care l-am promovat pe pozitia de trainer in vanzari, iar acum face Çtraining on the jobÈ cu agentii noi. Este tot un fel de promovare din interior, putin mai deosebita, intrucat s-a produs un salt in cariera, dar, pe de alta parte, poate sa-si faca in continuare meseria in care s-a dovedit a fi foarte bun", precizeaza Anca Podoleanu.

"Tot in vanzari am adus pe cineva pentru HoReCa, pentru ca nu aveam personal specializat, in masura in care voiam sa dezvoltam acest segment. Rezumand, primul pas este promovarea din interior si abia apoi se face re-crutarea externa." Cand se apeleaza la recrutari externe, QAB lucreaza cu firme specializate, mai adauga directorul de resurse umane.

Majoritatea angajatilor QAB sunt trimisi la cursuri de formare in "sistemul Pepsi", derulate in strainatate. "Este foarte important pentru noi ca angajatii sa aiba sansa de a invata de la colegii lor. Benchmarking-ul (n. r. - metoda sistematica de a folosi informatiile pentru a masura, compara si imbunatati performanta unei organizatii) devine extrem de util in formarea oamenilor", spune Podoleanu.

Pericolul cel mai mare in viata unui angajat este rutina, este de parere Anca Podoleanu. "Sunt de sapte ani in QAB. Inainte de a veni aici, nu am stat mai mult de doi-trei ani intr-un loc, pentru ca intervenea rutina. Aici lucram in matrice. Adica, implicam angajatii in proiecte punctuale, dezvoltate de alte departamente, si care nu tin neaparat de munca lor de zi cu zi. In acest fel, evitam plafonarea in proportie de 99%", afirma ea.

Spune ca si-a descoperit pasiunea pentru munca in resurse umane treptat. "Cea mai mare satisfactie a muncii cu oamenii este sa vezi ca persoana pe care ai recrutat-o evolueaza frumos. Asta inseamna ca nu ai dat gres.

Pe de alta parte, e foarte importanta apropierea de oameni. Te simti bine cand vine un angajat si iti spune ca a evoluat in cariera, ca este multumit de ceea ce face. Mult mai bine decat atunci cand te lauda seful pentru ca ai facut ceva bine", precizeaza directorul de resurse umane al QAB.

In opijnia sa, printre avantajele unui astfel de job se numara faptul ca ai o viziune de ansamblu asupra pietei fortei de munca, stii ce job-uri se cauta, cat se castiga, care sunt avantajele sau lipsurile unui anumit domeniu.

"Cea mai mare provocare este sa-ti faci meseria intr-un domeniu care creste foarte mult si foarte repede si sa fii capabil sa mentii o stare de echilibru", adauga Podoleanu.

Dupa ce a absolvit Facultatea de Cibernetica si a obtinut un MBA la University of Ottawa, in Canada, a ocupat diferite functii de conducere, a lucrat in domeniul consultantei si a avut propria afacere. Venirea la QAB s-a produs in 1999.

"In perioada in care lucram la Gemini Consulting, eram furnizor de training si colaboram cu QAB. Cand biroul din Romania al Gemini s-a inchis, dintre toate ofertele pe care le-am primit, cea pe care am primit-o de la QAB a fost cea mai challenging", incheie Anca Podoleanu.



Cariera

1999 - prezent: director de resurse umane al QAB

1997 - 1999: Management Consultant, Gemini Consulting

1995 - 1997: Director, Choice Consulting

994 - 1995: Director, Canadian MBA Program

1992 - 1994: MBA, University of Ottawa, Canada

1990 - 1992: Programator, Comisia Nationala de Statistica

1989: Facultatea de Cibernetica, Academia de Studii Economice, Bucuresti

alina.pahoncia@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO