Profesii

Angajatorii au scos în piaţă 75.000 de joburi noi în T1/2024, minus 10% an/an, iar aplicările au depăşit 3 milioane. CEO eJobs.ro: Există o relaţie de proporţionalitate care apare recurent pe piaţa muncii. Atunci când se contractă oferta de joburi, creşte numărul de aplicări

Bogdan Badea, CEO eJobs.ro

Bogdan Badea, CEO eJobs.ro

Autor: Cristina Bellu

02.04.2024, 11:14 94

Numărul de joburi scoase în piaţă de angajatori de la începutul anului şi până în prezent a ajuns la 75.000, cu aproape 10% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, din care aproximativ o treime au venit din partea angajatorilor din retail, în timp ce serviciile au fost al doilea cel mai activ angajator al primului trimestru, cu 10.000 de joburi postate.

Call-center / BPO s-a plasat pe locul al treilea, urmat de turism, industria alimentară şi construcţii, arată o analiză a eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

“Turismul este un sector care a crescut vertiginos în clasament în ultima lună, de când au început recrutările pentru sezonul cald. Vedem aici nu doar mai multe joburi postate de angajatorii din România, ci şi de cei din străinătate“, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

Potrivit acestuia, un indicator care a fost urmărit cu interes de toată lumea în T1 a fost evoluţia numărului de joburi din construcţii şi industria alimentară, după ce, la finalul anului trecut, au fost eliminate facilităţile pe care le aveau angajatorii din aceste sectoare.

“Existau, la acel moment, perspective de scădere a numărului de locuri de muncă noi, însă cifrele primelor trei luni ne arată că încă vorbim de două industrii care au volume mari de angajări. Împreună, au scos în piaţă peste 15.000 de locuri de muncă“,adaugă Bogdan Badea.

Cea mai redusă nevoie de personal a existat în domenii precum sport / beauty / spa, media, farma şi asigurări.

În ceea ce priveşte distribuţia joburilor, doar 8,7% dintre acestea mai sunt remote, iar 4,2% pentru străinătate, în timp ce 87,1% sunt locuri de muncă pentru care angajatorii cer prezenţă la birou.

Capitala continuă să deţină cel mai mare bazin de oportunităţi pentru cei care vor să se angajeze, jumătate dintre joburile postate fiind pentru Bucureşti şi Ilfov. Clasamentul continuă cu Cluj (cu 13.000 de locuri de muncă), Iaşi (12.000), Timiş (9.000) şi Braşov (8.500).

Cel mai puţin au recrutat companiile din Neamţ, Ialomiţa, Argeş şi Brăila.

Dacă în ceea ce priveşte joburile a existat o scădere de aproape 10% faţă de Q1 2023, în cazul aplicărilor a fost înregistrată o creştere cu acelaşi procent, iar primele trei luni ale anului au adus peste 3 milioane de aplicări.

„Există o relaţie de proporţionalitate care apare recurent pe piaţa muncii – atunci când se contractă oferta de joburi, creşte numărul de aplicări. Când numărul de locuri de muncă se duce în sus, se plafonează nivelul aplicărilor”, explică Bogdan Badea.

Cei mai activi candidaţi au fost cei din categoria de vârstă 25-35, urmaţi de 18-24 de ani şi 36-45 de ani. Cel mai puţin au aplicat candidaţii din segmentul 45 plus. Cu toate că angajatorii nu mai sunt la fel de dispuşi ca în ultimii ani să aibă angajaţi care să lucreze remote, candidaţii continuă să fie atraşi de acest mod de lucru care le permite mai multă flexibilitate. Astfel 13,2% din numărul total de aplicări au mers către joburile remote. Nu acelaşi lucru este valabil şi pentru locurile de muncă din străinătate, către care s-au dus mai puţin de 2% din totalul aplicărilor.

Cei mai mulţi dintre candidaţi au căutat să se angajeze în retail, call-center / BPO şi servicii. IT / telecom, banking şi construcţii sunt următoarele trei domenii din topul preferinţelor. De cealaltă parte, industria textilă, real estate, arte & entertainment şi educaţie / training sunt zonele care au suscitat cel mai puţin interesul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO