Profesii

Profil Daniela Jinaru: Jobul meu e... principal

Profil Daniela Jinaru: Jobul meu e... principal
10.03.2008, 14:50 221

Intre un principal si un senior manager nu exista o foarte mare diferenta, deoarece ambele pozitii presupun planificarea si ordonarea muncii unui grup de invidizi, prin intermediul unor masuri corective. Spre deosebire de un manager, un principal actioneaza si ca un mentor avand, de asemenea, si un important rol de coaching, in sensul ca ii provoaca pe angajati sa isi puna intrebari si sa isi constientizeze slabiciunile.
"Este indicat sa poti transmite colegilor mai tineri in meserie cunostintele si experienta ta intr-un mod care sa ii inspire si sa ii faca sa-si doreasca sa devina consultant. Uneori vorbele nu sunt suficiente, dar exemplul personal poate face diferenta. In permanenta trebuie sa fii constient ca reprezinti o organizatie de renume si atat in fata colegilor, cat si a clientilor, trebuie sa dovedesti acest lucru, in primul rand prin fapte", declara Daniela Jinaru, principal la compania de consultanta de management Ensight Management Consulting.
Pe partea administrativa, un principal trebuie sa intreprinda anumite activitati care nu sunt intotdeauna atractive, cum ar fi contabilizarea informatiilor legate de timpul lucrat sau a celor care vizeaza onorariile consultantilor.
Ziua de munca a unui principal debuteaza la ora 9:00. "Prima activitate de dimineata este reprezentata de pornirea computerului, care este urmata de citirea corespondentei. Observ apoi care sunt urgentele zilei si incerc sa imi planific timpul, pentru a-mi da seama ce trebuie sa fac mai intai. Pot fi meetinguri la care trebuie sa particip, rapoarte care trebuie revizuite sau planificari de intocmit", spune Jinaru. In cazul in care nu are timp sa acopere toate evenimentele care se petrec in decursul unei zile de lucru, principalul "paseaza" anumite sarcini colegilor aflati in subordine.
Din pozitia de principal la Ensight Management Consulting, Daniela Jinaru administreaza un buget de peste 500.000 de euro. Reprezentantul firmei de consultanta poate coordona intre una si 16 persoane, in functie de complexitatea proiectului, de specificul clientului si al contractului. "Poti sa ai un contract de lunga durata, dar cu activitati oarecum rutiniere pentru care nu iti trebuie o echipa mare. Poate fi un client mic, dar care are nevoie in foarte scurt timp de o evaluare a organizatiei si in acest caz mobilizezi mai multe forte pentru o perioada scurta. Daca este vorba de o consultanta foarte specializata, la client merge doar un singur specialist."
Principalul raporteaza partenerilor societatii, dar si altor project manageri daca este cazul unei colaborari sau subordonari in cadrul unor proiecte multidisciplinare.

Daniela Jinaru, Principal la Ensight Management Consulting

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO