Proprietăţi

Materialul nr. 1 in constructii, otel betonul, tot mai scump

01.04.2008, 21:08 48

Pretul mediu la producator al otelului-beton, materialul de constructii care ocupa cea mai mare pondere din devizul unei lucrari, a ajuns la inceputul acestui an la 490 de euro pe tona, in crestere cu 10% fata de anul anterior. Ulterior, pretul ajunge la un nivel de circa 750 de euro la constructori, dupa ce trece prin mai multi intermediari, potrivit informatiilor din piata.
Pretul va creste in continuare pana la finele primului semestru, urmand sa se stabilizeze in ultimele doua trimestre. Printre factorii care vor influenta pretul la produsele siderurgice utilizate in sectorul constructiilor se numara evolutia cursului de schimb valutar, volumul investitiilor, structura importurilor, controlul calitatii in constructii si autorizarea si certificarea constructiilor si furnizorilor de materiale de constructii. In prezent activeaza pe acest segment circa 1.500 de firme care distribuie otel beton si alte produse siderurgice, insa multe dintre ele ofera produse de calitate inferioara, potrivit ARDIMET (Asociatia Romana a Distribuitorilor de Metal).
Pentru alte produse siderurgice, cum ar fi profilele siderurgice, sarma laminata la cald, plase sudate, tevi laminate sau sudate si table zincate, consumul intern va inregistra in acest an cresteri prognozate cuprinse intre 7% si 30%, potrivit datelor ARDIMET, din care fac parte 30 dintre cei mai mari distribuitori de produse siderurgice de pe piata.
Vanzarile de otel beton vor urca in acest an cu 10-12%, la circa 1,45 milioane de tone, de la 1,31 milioane de tone in 2007, in conditiile in care preturile vor creste cu circa 15%, influentate de majorarea pretului la gaze, a transportului naval si a minereului de fier. Din total, circa 500.000 de tone vor reprezenta importuri. De altfel, cererea de otel este in continua crestere, pentru ca este produsul care se incorporeaza in orice tip de constructie, in structurile de rezistenta, platforme, plansee si grinzi. Din consumul de 1,31 milioane de tone de otel beton de anul trecut, 370.000 de tone au provenit din importuri, circa 90% fiind din Turcia.
Din cauza cresterii cererii, constructorii au fost obligati sa mareasca productivitatea muncii prin achizitionarea unor utilaje performante. In plus, distribuitorii de metale au investit in dezvoltarea unor centre de servicii pentru otel si au importat masini de fasonat otel, asa cum este si cazul Arabesque sau Baduc, doi dintre cei mai mari furnizori de materiale de constructii de pe piata locala.
Grupul rus Mechel acopera in prezent peste 80% din productia Romaniei de otel beton, prin combinatele de la Targoviste si Campia Turzii, precum si prin producatorul de semifabricate din otel Ductil Steel Buzau, achizitionat anul trecut, potrivit ARDIMET. Alti producatori importanti sunt Lamdro Turnu-Severin si Laminate Bucuresti, sucursala Focsani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO