Proprietăţi

Ocolit pana de curand de investitori, sudul Bucurestiului va avea 170.000 mp de malluri

11.09.2008, 10:32 18

Zona de sud a Bucurestiului, dominata de cartierele Rahova si Berceni, va ajunge in prima jumatate a anului viitor la un stoc de spatii comerciale de 150.000 de metri patrati, dupa finalizarea proiectelor Liberty Center, Grand Arena si Sun Plaza, care au o suprafata inchiriabila totala de aproximativ 150.000 de metri patrati.
Chiriasi precum Carrefour, Cora, Billa, BauMax, Mobexpert, Flanco World, Burger King sau Nordsee se vor regasi in cadrul centrelor comerciale realizate de catre dezvoltatorii care au mers oarecum "impotriva curentului" care impingea investitorii catre nordul orasului.
Astfel, Mivan va finaliza la 1 noiembrie primul centru comercial din cartierul Rahova, in zona Trafic Greu, francezii de la Euroinvest au programata pana la sfarsitul anului deschiderea mallului Grand Arena din Berceni, care va fi ancorat de un hipermarket Carrefour, in timp ce EMCT si Sparkassen Immobilien vor livra in prima jumatate a anului viitor mallul Sun Plaza de la Piata Sudului, ancorat de Cora, Mobexpert si BauMax.
Alaturi de City Mall, care este primul centru comercial deschis in sud, cele patru malluri vor avea o suprafata inchiriabila la nivelul stocului total actual de centre comerciale moderne din Bucuresti.
In aceste conditii, este putin probabil ca alti dezvoltatori sa se "aventureze" cu noi proiecte de centre comerciale in aceasta zona a orasului, tinand cont de faptul ca rezultatele City Mall au fost sub asteptarile proprietarilor, chiar si in perioada in care a fost singurul jucator din aceasta zona a orasului. Investitiile in cele trei centre comerciale aflate inca in constructie se ridica la aproape 400 de milioane de euro si vor cuprinde aproximativ 350 de magazine, restaurante si locuri de distractie, precum patinoar sau cinematografe.
In prezent in Bucuresti sunt cinci malluri - Unirea Shopping Center, Bucuresti Mall, Plaza Romania, City Mall si Baneasa Shopping City - insa dezvoltatorii au anuntat proiecte care ar putea duce stocul de pe piata Capitalei catre 20 de unitati, in functie de obtinerea finantarilor necesare realizarii proiectelor, gradul de inchiriere obtinut inainte de inceperea proiectelor si evolutia puterii de cumparare a bucurestenilor. Pe langa mallurile propriu-zise, o serie de centre comerciale sub forma unor hipermarketuri inconjurate de o galerie comerciala au inceput sa prinda teren si in Capitala. Pe langa proiectele enumerate mai sus, in Capitala mai sunt functionale si proiectele Iris Shopping Center in Titan sau centrul comercial Vitantis din Vitan, care contribuie la randul lor la cresterea stocului de spatii comerciale moderne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO