Proprietăţi

Parcurile de afaceri "inghit" tot mai mult din piata de birouri

Parcurile de afaceri "inghit" tot mai mult din piata de birouri

Bucharest Business Park, plasat in spatele Casei Presei Libere, este unul dintre primele parcuri de afaceri din Bucuresti

17.04.2008, 21:17 65

Cele mai multe spatii de birouri din Bucuresti vor fi concentrate in parcuri de afaceri, care cunosc cea mai mare dez?voltare, in special in nordul orasului, dar si in zona de vest a Capitalei. Numarul parcurilor de afaceri de dimensiuni medii si mari, cu suprafete pornind de la 15.000 de metri patrati, se va ridica in urmatorii ani la peste zece unitati, dintre care o serie de proiecte ar putea ajunge chiar si la 100.000 de metri patrati de birouri.
Evolutia acestor proiecte, dezvoltate in mai multe faze, va depinde de cererea de pe piata de birouri, extrem de favorabila in prezent, tinand cont ca majoritatea contractelor sunt de fapt preinchirieri in proiecte aflate in dezvoltare.
"Conceptul de ?parc de birouri?, introdus pe piata in 2003 de IRIDE si continuat mai tarziu de Bucharest Business Park, devine din ce in ce mai raspandit. (...) Astfel, proiectele livrate in 2007 - Victoria Park, S-Park, West Gate Park si Baneasa Business & Technology Park - au avut parte de o rata de ocupare de 100% in momentul livrarii", spun consultantii Colliers.
Alte parcuri de afaceri din Bucuresti sunt Victoria Park sau S-Park, din portofoliul austriecilor de la Immoeast, precum si o serie de alte dezvoltari similare aflate in constructie, precum Swan Office Park, Meteo Business City sau Sema Parc.
Anul trecut au fost livrate in Bucuresti spatii de birouri cu o suprafata totala de aproape 200.000 de metri patrati, astfel ca stocul total din Capitala a cunoscut o crestere de circa 50% fata de nivelul de la sfarsitul anului 2006.
Stocul de birouri va cunoaste o crestere spectaculoasa si in acest an, cand este asteptata livrarea a circa 370.000 de metri patrati, care vor creste totalul de birouri spre nivelul de un milion de metri patrati.
"Credem ca in urmatorii cinci ani cererea pentru spatiile moderne de birouri din Bucuresti va aduce stocul la o valoare de 2.500.000 de metri patrati", spun reprezentantii Colliers.
Rata de neocupare este in jurul valorii de 0%, acesta fiind principalul motiv pentru care dezvoltatorii imobiliari continua sa mizeze pe investitiile in spatii de birouri.
Cel mai mare proprietar de parcuri de afaceri este fondul austriac de investitii Immoeast, care are in prezent trei astfel de proiecte operationale (Victoria Park, S-Park si Iride Business Park) si inca un proiect in dezvoltare - Meteo Business City - in parteneriat cu European Future Group, pe Strada Jandarmeriei din nordul Capitalei.
Proiectul va fi dezvoltat in trei etape si va cuprinde spatii cu o suprafata inchiriabila de peste 40.000 de metri patrati. Prima etapa, cuprinzand spatii de peste 10.000 mp, va fi livrata pana la sfarsitul acestui an, intregul proiect avand programata finalizarea pentru anul 2010.
Pe de alta parte, in zona Pipera se afla in dezvoltare un alt parc de afaceri, cu o suprafata de aproape 50.000 de metri patrati, dispusi in cinci imobile. Proiectul este dezvoltat de compania Arca si promovat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO