Proprietăţi

Proiect imobiliar de 37 mil. euro pe terenul fostei fabrici Tricotaje Somesul

19.02.2007, 18:49 77

Locatia fostei fabrici de textile Tricotaje Somesul din centrul orasului Cluj-Napoca va fi transformata intr-un complex imobiliar, in urma unei investitii de aproximativ 37,5 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.
"Proiectul nostru a primit toate avizele necesare, iar in prezent, suntem in negocieri cu trei companii de investitii care sunt interesate sa colaboreze in acest proiect. Pana in acest moment nu am semnat niciun contract cu nici una dintre aceste companii", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Leanca, directorul general al societatii Tricotaje Somesul.
Una dintre cele trei companii angrenate in negocieri este grupul britanic de investitii si servicii financiare Dawnay Day, care au achizitionat anul trecut centrul comercial MacroMall din Brasov, intr-o tranzactie de 19 mil. euro. Leanca a confirmat ca printre cei trei ofertanti se numara si Dawnay Day, insa nu a dorit sa ofere mai multe informatii cu privire la identitatea celorlalte doua companii interesate de proiect si nici cu privire la parteneriatul care se va incheia.
Tricotaje Somesul detine un teren de 18.000 de metri patrati situat in centrul municipiului Cluj-Napoca. Proiectul imobiliar ce urmeaza sa fie construit pe acest teren a primit recent avizul comisiei de urbanism a Primariei Cluj-Napoca. Acesta va include un hotel de patru stele, un business center cu o suprafata de aproximativ 15.000 de metri patrati, dar si spatii comerciale pe o suprafata de aproximativ 20.000 de metri patrati. Terenul aflat in proprietatea Tricotaje Somesul a fost evaluat de companiile imobiliare clujene la peste 10 milioane de euro.
Zona unde se afla proiectul este una dintre cele mai dinamice din Cluj. In apropierea spatiilor companiei Tricotaje Somesul, firma Omniconstruct a finalizat Maestro Business Center, o cladire de birouri de clasa A, cu o suprafata construita de aproximativ 10.000 de metri patrati, in valoare de aproximativ 6 mil. euro.
De asemenea, in aceeasi zona, firma Euro Trend a demarat, in 2005, lucrarile la Cluj City Center - un complex care cuprinde o cladire de birouri si spatii comerciale - investitia fiind estimata la aproximativ 10,8 mil. euro.
In aceeasi zona, italienii de la Akros vor construi un imobil, ce va include birouri, apartamente si spatii comerciale, cu o suprafata totala de aproximativ 8.000 de metri patrati, valoarea investitiei fiind estimata la aproximativ 7-8 milioane de euro. Si grupul olandez Friesland a obtinut peste 4 mil. euro din vanzarea unui teren de peste 7.000 de metri patrati pe care se afla fosta fabrica Napolact.
Relocarea fabricii Tricotaje Somesul din centrul orasului a fost decisa anul trecut, iar operatiunea va costa circa 2 mil. euro. Potrivit informatiilor furnizate de conducerea companiei, pana la sfarsitul lunii aprilie lucrarile de amenajare la noua fabrica vor fi finalizate si intreaga productie va fi mutata pe platforma industriala CUG, unde anul trecut compania clujeana a achizitionat o hala de 5.000 de metri patrati.
"Am hotarat sa ne mutam, deoarece acum dispunem de spatii prea mari, pe care nu le putem folosi in totalitate. In plus, locatia din centru nu a fost gandita pentru uz industrial si functionarea de pana acum a Tricotaje Somesul in acest loc a fost oarecum improprie. Noua fabrica va dispune de conditii mai bune", a precizat Ioan Leanca.
Compania clujeana estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 4,2 milioane de euro, in crestere cu 5% fata de 2006. In prezent, aproximativ 65% din vanzarile totale se realizeaza pe piata externa, compania avand cei mai multi clienti in Franta si Germania. In 2002, Tricotaje Somesul a lansat brandul Modo, destinat atat pietei interne, cat si celei externe. Tricotaje Somesul a fost privatizata integral in 1995, iar 25% din actiuni apartin companiei italiene Maglificio Morgano.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO