Special

Banca Transilvania trebuie să-şi menţină poziţia de lider şi trebuie să crească în fiecare an peste creşterea economiei şi a pieţei bancare. Unul dintre motivele pentru care am achiziţionat OTP Bank a fost legat de creşterea în Bucureşti, având în vedere că OTP are aproape jumătate din business aici. Echipa de management a primit o prelungire a mandatelor cu trei ani

Interviu ZF. Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie şi Omer Tetik, CEO

Banca Transilvania trebuie să-şi menţină poziţia de...

Autor: Cristian Hostiuc

04.04.2024, 00:08 6106

Banca Transilvania are ca obiectiv menţinerea poziţiei de lider pe piaţa bancară, odată ajunsă aici, se uită la ceea ce fac competitorii şi încearcă să anticipeze ce va urma, iar obiectivul este de a creşte în fiecare an peste creşterea economiei şi a pieţei bancare.

Am ajuns la o masă critică, suntem confortabili cu cota de piaţă pe care o avem, dar ca să ţinem pasul cu creşterea PIB, trebuie să ne dublăm activele în următorii ani, a spus Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Admi­nistraţie al BT.

Într-un interviu pentru ZF Horia Ciorcilă şi Omer Tetik, CEO al băncii, au explicat de ce au cumpărat OTP Bank, ce va rezulta în urma acestei achiziţii, cât va dura integrarea şi pe ce se va concentra Banca Transilvania în viitor.

Ciorcilă spune că unul dintre motivele achiziţiei OTP Bank a fost legat de extinderea băncii din Cluj în Bucureşti, având în vedere că 44% din businessul OTP este în Capitală, BT trebuind să plătească 347,5 mil. euro şi rambursarea unor linii de finanţare de aproximativ 500 de milioane de euro.

Omer Tetik a spus că achiziţia OTP înseamnă un plasament bun pentru resursele şi lichiditatea pe care le are Banca Transilvania, având în vedere că depozitele sunt mai mari decât creditele, în timp ce la OTP este invers.

Integrarea OTP în bilanţul BT este pre­văzută pentru semestrul I/2024, iar integrarea operaţională pentru semestrul I/2025. Achiziţia OTP va aduce băncii din Cluj o cotă de piaţă de 23% „pe care vrem să o menţinem, să nu o pierdem, şi pe baza căreia să creştem organic în continuare“. „Organic noi vom creşte cu 0,7-0,8% pe an“, a menţionat Tetik.

Dincolo de creşterea pe bancă, BT vrea să crească pe leasing şi asset management, atât organic, cât şi prin achiziţii care să ne aducă mai repede în poziţia de lider, spune Ciorcilă.

Pentru că economia se schimbă, pentru că vin alte generaţii, vom investi mult în tehno­logie, în aplicaţii, în sistemele informatice ale băncii, menţionează Omer Tetik.

Dar dincolo de acest lucru BT nu-şi va schimba modelul de business, o bancă profund universală, cu sucursale, cu reţea, cu angajaţi mulţi, cu clienţi diverşi din toate segmentele sociale, a spus Horia Ciorcilă.

Noi suntem legaţi de evoluţia economiei României pentru că aici este piaţa noastră, suntem legaţi de evoluţia clienţilor noştri, suntem cel mai mare finanţator al economiei şi al statului prin achiziţiile de titluri de stat, a menţionat preşedintele băncii. „Nicio bancă nu poate merge bine dacă economia nu merge bine, dacă clienţii pe care îi are nu merg bine.“

Omer Tetik spune că această creştere rapidă a băncii, activele băncii au crescut de cinci ori într-un deceniu, a adus multe provocări.

„Ne luptăm cu dimensiunea băncii, cu creşterea numărului de clienţi care inevitabil aduc şi anumite întârzieri, mai ales că regulile şi reglementările au devenit mai stricte“.

Ciorcilă spune că economia este destul de rezilientă, existând resurse suplimentare atât la nvielul companiilor, cât şi la nivelul persoanelor fizice prin care pot să facă faţă situaţiei actuale.

Cei doi conducători spun că Banca Transilvania este bine capitalizată, poate să facă faţă unor eventuale şocuri.

Anul trecut BT a avut un profit de 2,5 mld. lei, adică peste 500 de milioane de euro, iar din acest profit 41% merg către dividende, ceea ce este o cotă bună.

Pe bursă capitalizarea băncii a ajuns la 4,5 mld. euro, de patru ori mai mult decât în 2014, când a început procesul de achiziţie al altor bănci şi creşterea cotei de piaţă.

Horia Ciorcilă este preşedintele Consiliului de Administraţie de peste 20 de ani, iar Omer Tetik este CEO de peste 10 ani.

„Avem o echipă de management foarte stabilă, foarte experimentată în frunte cu Omer Tetik. Suntem aliniaţi în ceea ce priveşte viziunea şi dezvoltarea în continuare a băncii, iar recent am prelungit mandatele echipei de management cu trei ani“, a menţionat Horioa Ciorcilă, care dincolo de poziţia de preşedinte este şi cel mai mare acţionar individual al băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO