♦ „Variabilele care modelează viitorul muncii sunt multiple: diferenţa dintre rolurile înalt şi slab calificate, capacitatea sistemelor educaţionale de a se adapta şi pregăti noi talente, fluiditatea tot mai mare între rolurile permanente şi gig economy, precum şi evoluţia rapidă a tehnologiei“.
Relaţia dintre viaţa privată şi cea profesională va fi flexibilă, tehnologia va schimba cum muncim, iar angajaţii specializaţi în analiza, interpretarea şi utilizarea datelor vor fi la mare căutare - acestea sunt câteva dintre tendinţele care vor schimba piaţa muncii până în 2030 - identificate de #WorkWise, dezvoltat de Pluxee, FutureStation şi analizat de Ipsos România.
„Variabilele care modelează viitorul muncii sunt multiple: diferenţa dintre rolurile înalt şi slab calificate, capacitatea sistemelor educaţionale de a se adapta şi pregăti noi talente, fluiditatea tot mai mare între rolurile permanente şi gig economy, precum şi evoluţia rapidă a tehnologiei. În plus, dinamica forţei de muncă moderne se schimbă în prezent, angajaţii căutând o abordare mai personalizată a angajamentului şi motivaţiei. Fiecare dintre aceste elemente se împleteşte în structura complexă a viitoarei pieţe a muncii, iar interacţiunea lor va determina în cele din urmă modul în care ne vom forma echipele în viitor şi cât de bine vom fi pregătiţi pentru oportunităţile bazate pe tehnologie“, scrie Manuel Fernandez Amezaga, CEO al Pluxee România şi Bulgaria, în deschiderea studiului citat.
Cele cinci trenduri majore despre care angajaţii şi specialiştii din domeniul resurselor umane cred că vor schimba piaţa muncii sunt: flexibilitate în relaţia dintre viaţa personală şi muncă, competenţe pentru viaţă - tehnologia transformă toate industriile din mediul de business şi, implicit, forţa de muncă, impactul în societate, era datelor - în avansul tehnologic al ultimilor ani, tot mai multe companii devin „data-driven“ şi caută personal care să fie specializat în analiza, interpretarea şi utilizarea datelor, precum şi augmentarea performanţei umane prin tehnologie.
În prezent, populaţia activă a României este alcătuită din 5,5 milioane de angajaţi, dintre care 4 milioane lucrează în companii de ordin mic şi mediu. Printre principalele provocări ale pieţei de muncă de azi se numără „exodul creierelor“ peste hotare, cu 70% dintre emigranţii români provenind din segmentul de populaţie activă, şi rata scăzută de angajare dintre tinerii absolvenţi români, a treia cea mai redusă la nivelul Uniunii Europene. În 2023, 3 din 10 angajaţi români au lucrat într-un format hibrid sau exclusiv de acasă.
Studiul a fost derulat de FutureStation şi Ipsos România în octombrie 2023, pe unui eşantion de 700 de angajaţi şi 70 de specialişti în HR, pe baza metodologiei Wisdom of Crowds.