Mă uitam recent la o serie de interviuri video cu piloţii de Formula 1 care trebuia să răspundă la o întrebarecomună - ce crezi că ai fi devenit dacă era să nu faci ce faci astăzi? Şi ce m-a surprins cel mai tare a fost faptul că majoritatea a ales un job mai degrabă „pământean“, precum chef, muzician sau arhitect. Puţini au fost cei care au optat tot pentru sport, doar că pentru fotbal, golf, ciclism ori management sportiv. Meserii precum pilot comercial, agent secret şi pilot de avioane de vânătoare au primit doar câte un vot fiecare.
După ce am ascultat răspunsurile lor, mi-am adresat şi eu mie aceeaşi întrebare. Şi, în mod surprinzător, nu am ştiut ce să răspund. Poate că şi pentru că nu a fost inventată încă meseria de călător profesionist.Cu siguranţă însă, nu mi-am pus problema să devin pilot de F1, mai ales că nici măcar la Need for Speed nu eram foarte pricepută, darămite pe circuit. Am senzaţia că e nevoie de un anume spirit aventurier pentru a face asta.
Iar confirmarea am primit-o chiar într-un interviu din această ediţie, cu executivul Cristi Movilă, Eastern Europe general manager & EMEA sales leader în cadrul VTEX, o companie globală activă în comerţul digital. Puţini ştiu că, după birou, el participă la campionate de raliuri, obiectivul fiind ca în 2026 să ajungă la Dakar, una dintre cele mai cunoscute curse de maşini din lume.
Şi tot apropo de viaţa de după birou şi de ce ar fi fost dacă n-ar fi fost, Alexandru Bratu, cel care conduce de mai bine de un deceniu operaţiunile locale ale retailerului scandinav de mobilă şi accesorii pentru casă JYSK, când nu ocupă scaunul de manager, se lasă pradă pasiunii pentru notele muzicale. În timpul liber, scrie versuri şi compune muzică, după cum povesteşte chiar el într-un interviu cu După Afaceri Premium. Astfel, dacă viaţa l-ar fi dus pe alte drumuri, cel mai probabil ar fi fost muzician full time.
Sunt însă şi unii oameni care nu lasă viaţa să îi limiteze şi dovedesc că oricând poţi să faci ceva nou, chiar dacă doar part time. Noii proprietari ai Conacului Udrişte Năsturel, proprietate aflată la 40 de kilometri de Bucureşti, au activitatea principală în domeniul IT. Doar că pasiunea pentru arhitectura şi încărcătura istorică ale clădirilor vechi i-a determinat să îşi completeze portofoliul cu o activitate de business nouă.
Deloc planificat, ci mai degrabă fortuit, numărul acesta al După Afaceri Premium s-a conturat în jurul unor oameni care şi-au găsit – mai devreme sau mai târziu - pasiuni „mistuitoare“ care, în alte condiţii, ar fi putut fi cariere sau chiar deveni direcţii de mers în viaţă.
Există însă şi aceia care se lasă „pradă“ pasiunilor şi le transformă în business. Despre cine altcineva e vorba? Vă invit să descoperiţi exemplele în paginile ce urmează!
Lectură plăcută!
Cristina Roşca,
Editor-şef După Afaceri Premium
Mai multe detalii puteţi citi în cel mai nou număr din După Afaceri Premium.
Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.
Comandă Suplimentul După Afaceri Premium mai jos la preţul de 50 de lei, TVA inclus.