Supliment ZF Rezidențial

Analiză. Constructorii şi producătorii de materiale de construcţii mizează pe renovări, în urma scăderii proiectelor noi: „România are un stoc foarte mare de clădiri vechi. Aici există un potenţial mare“

22 apr 2024 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Lucrările de renovare reprezintă în România circa 11-12% din piaţa construcţiilor, potrivit reprezentanţilor Saint-Gobain, în vreme ce în Europa trec de 50%.

Lucrările de renovare sunt pariul actual al companiilor de construcţii, în condiţiile în care proiectele noi stagnează de mai bine de un an, pe fondul temerilor şi al incertitudinilor din piaţă. În vreme ce unii jucători au aşteptări mari de la 2024 cu privire la cererile de materiale pentru renovări, alţii sunt mai rezervaţi.

„Pentru piaţa construcţiilor, ne-am dori să vedem o atenţie sporită din partea autorităţilor pentru programe de eficienţă energetică a clădirilor, altfel spus pentru creşterea segmentului renovărilor, segment care are un mare decalaj de recuperat faţă de pieţele mature din Europa, unde reprezintă peste 50% din piaţa construcţiilor“, spune şi Ovidiu Păscuţiu, CEO al subsidiarei locale a grupului francez Saint-Gobain. El estimează că valul renovării va lua amploare anul acesta, iar angajamentele de reducere a emisiilor de CO2 asumate de România şi Uniunea Europeană vor aduce o atenţie sporită din partea autorităţilor, a clienţilor şi a jucătorilor din industria construcţiilor pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor, care sunt responsabile de aproximativ 40% din consumul de energie şi din emisiile de CO2.


Fondurile guvernamentale pentru eficientizarea energetică a clădirilor ar putea fi o soluţie care să ducă la stimularea sectorului de renovări din România.


„În acest sens, estimăm o creştere a lucrărilor de renovare atât pentru clădiri publice, cât şi pentru clădiri private, în contextul interesului crescut pentru eficienţa energetică. Având în vedere că România are un stoc foarte mare de clădiri vechi şi ineficiente şi un volum al reno­vă­rilor dintre cele mai mici din Europa, con­si­derăm că există un potenţial mare de creştere pe segmentul renovărilor, în pre­zent acesta situându-se la un nivel de apro­ximativ 11-12% din piaţa construcţiilor.“

Pentru a fi eficientă energetic, o clădire trebuie să fie dotată cu soluţii bune de izolaţie, iar pentru o creştere semnificativă a renovării energetice este nevoie de armonizarea viziunilor strategice ale instituţiilor centrale cu responsabilităţi în acest sector (Strategia naţională de renovare pe termen lung, PNIESC, Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, RePowerEU), adaugă Ovidiu Păscuţiu. La acestea se adaugă şi nevoia de eficientizare a programelor de finanţare, de îmbunătăţire a capacităţilor tehnice ale autorităţilor în vederea creşterii gradului de absorbţie, dar şi dezvoltarea instrumentelor necesare pentru atragerea finanţărilor private.

Perspective optimiste sunt şi din partea producătorului danez de ferestre pentru mansardă Velux.

„Anul trecut, cifra noastră de afaceri a raportat o scădere uşoară faţă de 2022. Însă suntem încrezători că vom compensa în 2024, pe fondul valului de renovări energetice care se anunţă şi de care România are nevoie“, spune Noemi Ritea, director de piaţă în cadrul Velux pentru România, Ungaria şi Republica Moldova.

Ea reiterează ideea că piaţa de renovare are un potenţial foarte mare, ţinând cont de fondul locativ îmbătrânit, dar şi de dorinţa crescută a românilor de a deveni proprietari.

„Acest lucru oferă o perspectivă optimistă pe termen lung pentru dezvoltarea afacerilor din industrie, mai ales că în 2024 s-a anunţat lansarea programelor guvernamentale de subvenţionare, ce oferă oportunităţi importante pentru stimularea activităţii în domeniu.“

Alţi jucători nu sunt la fel de optimişti când vine vorba de renovări şi remarcă o stagnare şi în acest segment de piaţă.

„Multe renovări şi amenajări interioare au fost făcute în perioada pandemiei, iar începând din 2023 numărul acestora a înregistrat o scădere. De asemenea, numărul de tranzacţii imobiliare cu locuinţe vechi a fost în scădere. Având în vedere aceşti factori, estimăm că în 2024 piaţa (vopselelor - n. red.) va scădea sau va stagna în volum“, spune Liviu Petre, CFO al producătorului de lacuri şi vopsele Policolor-Orgachim.

Această situaţie se suprapune cu statisticile care arată că piaţa locuinţelor noi este în scădere din cauza dobânzilor mari, a preţurilor ridicate ale materialelor de construcţii şi a modificărilor legislative de la finalul anului 2023, precum creşterea TVA la locuinţele până în 120.000 de euro.

În lipsa iniţiativelor proprii de a face renovări, aşteptările companiilor sunt acum la banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi din alte surse publice. Fondurile guvernamentale pentru eficientizarea energetică a clădirilor ar putea fi o soluţie care să ducă la stimularea sectorului de renovări din România.

România este în continuare o ţară mai mult a construcţiilor noi decât a renovărilor, investiţiile direcţionate către îmbunătăţiri - mai mici sau mai mari - fiind extrem de reduse. Tocmai de aceea, atunci când dezvoltatorii aleg să fie precauţi şi să sisteze noile proiecte, companiile din sectorul construcţiilor au mult de suferit. Lucrările de renovare a locuinţelor au luat avânt în primele luni de la instalarea pandemiei în România, în 2020, în perioada de lockdown.