♦ AFI Europe mizează pe investiţii la nivel naţional, pe lângă proiectele din Capitală. La Arad a deschis în 2023 un parc comercial, iar investiţiile vor continua în birourile din Timişoara şi centrul din Braşov. În Capitală atenţia în 2024 cade asupra birourilor AFI Loft.
Piaţa imobiliară din Bucureşti se pregăteşte pentru o creştere semnificativă atât în ceea ce priveşte sectorul rezidenţial, cât şi în cel de birouri în următorii ani, consideră Doron Klein, Deputy CEO, AFI Europe şi CEO, AFI Europe România.
Această evoluţie este alimentată de o cerere tot mai mare pentru dezvoltări de calitate, sustenabile şi strategic amplasate. „Cu toate provocările actuale, ne aşteptăm la o piaţă activă. AFI Europe îşi propune să creeze proiecte strategice pentru a satisface aceste cerinţe. AFI Loft, cel mai recent concept al nostru de birouri boutique, situat deasupra centrului comercial AFI Cotroceni, va fi singurul proiect nou de birouri livrat în Bucureşti în acest an“, a subliniat Doron Klein.
Miza merge mai departe – după ce AFI a lansat proiecte build to rent în ţări din Europa Centrală, grupul construieşte şi pe plan local apartamente proiectate de la bun început pentru a fi închiriate şi nu vândute.
„În 2025, vom lansa şi primul nostru proiect de tip Build to Rent în România - AFI Home North. Acest lucru vine în contextul unei cereri tot mai mari pentru acest tip de proiect, care combină nevoia unui contract de închiriere pe termen lung cu proximitatea faţă de birouri şi cu o serie de facilităţi atractive în cadrul complexului. Scopul nostru este să fim un partener de încredere şi pe termen lung pentru toţi clienţii şi partenerii noştri, ghidaţi de principii precum protejarea mediului, inovarea şi adaptabilitatea la schimbările din piaţă. Aceasta este viziunea AFI Europe şi reprezintă motorul creşterii şi dezvoltării noastre sustenabile“, a spus CEO-ul.
Cum vede Doron Klein dezvoltarea Bucureştiului de când AFI este prezent la nivel local?
„De când AFI Europe a ajuns în Bucureşti, am fost activ implicaţi şi am fost martorii unor transformări importante ale oraşului. Proiectele noastre, cum ar fi AFI Park, AFI Cotroceni, şi viitoarele AFI Loft şi AFI Home North, au stabilit şi vor continua să definească standardele pentru spaţiile de locuit, de lucru şi de recreere, contribuind la creşterea atractivităţii oraşului atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru investitori internaţionali“, a explicat CEO-ul AFI Europe România.
Cu AFI Cotroceni, AFI Park şi AFI Tech Park, AFI a transformat terenuri abandonate în destinaţii atât pentru afaceri, cât şi pentru agrement.
„Această călătorie nu a fost lipsită de provocări, cum ar fi navigarea într-un mediu economic şi politic imprevizibil şi confruntarea cu blocarea planurilor de urbanism (PUZ), care au adus dificultăţi în implementarea viziunii noastre de dezvoltare.
Chiar şi aşa, la AFI Europe suntem hotărâţi să continuăm să contribuim la transformarea oraşului Bucureşti. Ne străduim să venim mereu cu iniţiative inovatoare şi durabile pentru a răspunde nevoilor mereu în schimbare ale comunităţii“, a subliniat Doron Klein.
Anul 2024 aduce în premieră zero metri pătraţi de birouri în proiecte mari pe o piaţă din Bucureşti obişnuită cu cel puţin 100.000 - 200.000 mp. Acum proprietarii, consultanţii şi dezvoltatorii se uită spre 2025.
Dacă sunt luate în calcul proiectele mici, atunci circa 33.800 mp de birouri s-ar putea livra în 2024 potrivit consultanţilor din piaţa imobiliară, în condiţiile în care numărul clădirilor noi se va micşora în acest an la patru.
Cea mai mare clădire din 2024 va fi AFI Loft, proiect ce va fi integrat în proiectul AFI Cotroceni. Volumele din 2024 vin în contextul în care doar şase clădiri de birouri, totalizând 135.700 mp GLA, au fost livrate în 2023 în Bucureşti, cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de cinci ani.
„AFI LOFT reprezintă un concept unic de birouri boutique, aflat în construcţie deasupra AFI Cotroceni. Prin AFI Home North, AFI Europe România se implică mai mult în sectorul rezidenţial, venind cu primul proiect de tip „Built to Rent“ din ţară. Situat în nordul Capitalei, pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, acest proiect va răspunde nevoilor rezidenţilor moderni în materie de flexibilitate, confort şi calitate.“
„Mai mult, AFI Home North îşi propune să creeze comunităţi durabile şi inclusive şi, în acelaşi timp, să promoveze un echilibru între muncă şi viaţa personală. Aceste proiecte sunt exemple ideale ale abordării noastre inovatoare, fiind create special pentru peisajului modern de business. Ele oferă facilităţi şi servicii premium, care contribuie la creşterea satisfacţiei chiriaşilor şi promovează un mediu de lucru productiv“, a spus Doron Klein.
CEO-ul explică faptul că strategia de extindere a AFI Europe include dezvoltarea celei de-a doua faze a AFI Park Braşov şi a celei de-a treia faze a AFI Tech Park.
„La AFI Europe suntem hotărâţi să continuăm să ne extindem în România şi avem o viziune clară a modului în care ne dorim să creştem şi să ne dezvoltăm. Cel mai mare potenţial de creştere se află în marile oraşe din România, unde AFI Europe a dezvoltat deja o serie de proiecte. Avem proiecte de succes în domeniul retailului în Ploieşti şi, începând cu anul trecut, şi în Arad. Prin intermediul AFI Arad, de exemplu, am adus în oraş un nou concept de parc comercial, care include o diversitate de servicii şi branduri locale şi internaţionale“, a subliniat directorul.
În ceea ce priveşte proiectele de birouri, AFI Timişoara reprezintă o altă investiţie strategică, care pentru AFI care evidenţiază o nevoie tot mai mare pentru spaţii de birouri moderne în centre regionale cheie.
De asemenea, AFI Braşov este un proiect mixt care integrează spaţii comerciale şi de birouri, situat într-un oraş recunoscut pentru sectoarele sale de afaceri şi turism extrem de active.
„Acest proiect se află acum în faza a doua de dezvoltare şi ne arată că există oportunităţi de creştere pe zona de proiecte mixte, care să ofere un ecosistem complet de facilităţi pentru muncă, shopping şi activităţi pentru timpul liber. În plus, căutăm mereu noi oportunităţi să ne extindem portofoliul şi să ajungem şi în alte oraşe din ţară, cu scopul de a ne extinde şi mai mult prin intermediul unor proiecte noi şi interesante“, a spus Doron Klein.
În ceea ce priveşte aşteptările de la viitorul primar general al Capitalei, care poate fi inclusiv actualul, CEO-ul subliniază că este nevoie de colaborare între municipalitate şi investitori.
„Principalele probleme pe care sperăm să le vedem abordate includ accelerarea procesului de deblocare a planurilor de urbanism (PUZ), stabilirea unor criterii clare şi echitabile pentru emiterea autorizaţiilor, şi, în general, crearea unui mediu de investiţii mai previzibil şi stabil. Astfel de iniţiative nu ar aduce beneficii doar proiectelor AFI Europe, ci ar contribui semnificativ şi la dezvoltarea oraşului, generând un impact pozitiv asupra întregii comunităţi“, a spus directorul.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE